Сам направио трактор

Мештанин села Луњевца, у близини Смедерева, после 30 година рада у механичарској радионици, одлучио је да направи трактор за своје домаћинство. За годину дана саставио је трактор који ће убудуће вући приколицу кроз воћњаке.

Идеја је дошла из потребе, јер обрађују око 15 хектара земље. Имају два трактора, али у сезони бербе воћа, био им је потребан и овај трећи за вучу. Тада је Горан ушао у своју мајсторску радионицу.

"Како сам био инспирисан као сликар ја сам га тако правио, пошто имам доста искуства око тога, морао сам да знам шта може да се уклопи, да би он био мали, да не буде, кад се бере да не би млатио гране, гледао сам да буде што мањи, а да буде што леп", каже Горан Пириватрић, из Луњевца.

Прво је купио гуме, а потом је варио шасију и додавао делове. Без скице и без пројекта све је радио, како сам каже: "из главе" и то је трајало годину дана.

"Па ту има свега и свачега, има и од путничке ладе, има и од виљушкара трапови, мотор је од мале заставе 80 коња, хладњак и усисни део је од зетора трактора, алнасер исто, пошто је био 24 волта, мора да се намести на 12, то сам од универзала, од свега по мало", каже Горан Пириватрић из Луњевца.

И док га је правио, Горан је мислио о свему. На трактору су затамљена стакла због јаког сунца лети, али има и грејање, како и радио. Контролна табла је од бензинске ладе, иако трактор је дизел.

"То ће обавезно да траје дуго, јер он неће да ради неке тешке радове, али за ово што ми треба, приколицу да вуче, да се натовари доста, да немам проблема да изађе из њиве то је оно право", каже Горан Пириватрић из Луњевца.

Горанови синови дали су трактору име по његовом творцу - Пигор, а сада раде на томе да поднесу захтев за атестирање, како би могли да га региструју. Иначе, Горан већ има нови пројекат на уму, направио би самоходни атомизер, пошто каже, већ има вучни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво