Пензионери се поново запошљавају како би обучили младе

У крагујевачку фабрику Застава оружје у производне погоне враћени су пензионисани мајстори и инжењери. Њихов посао је да обуче младе, али и да настеве реализацију развојних пројеката у које су фабрика и држава уложили на десетине милиона евра.

У производним погонима Застава оружја, најстаријој српској фабрици, спој старог и новог. Машине које ће ускоро бити расходоване и аутоматизована це ен це опрема. У фабрици је запослено 150 младих, крај сваког од њих мајстор са искуством.

"Доста сам научила од њих са њиховим искуством радним које су пренели на мене овај задовољна сам радом овде", каже Данијела Васиљевић, Застава оружје.

"Ми покушавамо не само њој него свима да нркр финессе, детаље, да им пренесемо да њима буде лакше и за њих, а и да буде комад рецимо да квалитет, квантитет", каже Слободан Живадиновић, Застава оружје.

У радионици за ремонт оружја већ две године ради 10 пензионера, ремонтују топове, чија је производња престала деведесетих година.

"Ми смо можда једни од ретких који то знамо да радимо".

"Онда су нас позвали да можемо да помогнемо колико можемо у нашим годинама".

Пензионери и у бироу за пројектовање. Из Застав оружја у наредних пет година одлази 50 конструктора, технолога, на кључним функцијама задржани су стручњаци да обуче младе.

"Пуно тога да пренесе оно моје искуство што сам се раније сретао као млад инжењер да им да, како да науче да размишљају при раду", каже Ђорђе Глишић, пензионисани инжењер.

"Битно је да се искористи радон време да човек ради и оно што му није задатак тог дана", каже Драган Ристић, пензионисани инжењер.

"На факултету дају ти неки правац али овде мало шира област и детаљније се све ради", каже Андреја Лазаревић, инжењер Застава оружје.

У Фабрици оружја у току је модернизација свих погона. Фабрика је из сопствених извора уложила седам и по, а држава 10 милиона евра. Још важније је, сматрају, обезбедити стручан кадар.

"Где год имамо и знамо за наше искусне изузетно добре и одговорне инжењере и мајсторски кадар вратимо и да укључимо и да одмах стартују и да самим тим тај искусни кадар је добио задатак да поред редовног посла који ради мора да обучи И младе људе", каже Милојко Брзаковић, директор Застава оружја.

Застава оружје обучава и средњошколце, а најбољи, који положе стручне испите.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара