Град Ниш субвенционише боравак деце у приватним вртићима

Град Ниш је још 2015. године склопио уговор са три приватне предшколске установе у којима субвенционише боравак деце са листе чекања за вртиће градске предшколске установе Пчелица. Како се то показало као добра пракса, убудуће ће се повећати број деце чији ће боравак у приватним вртићима бити субвенционисан, а за одређене категорије и потпуно бесплатан.

Како у вртићима нишке ПУ Пчелица нема довољно места, а цена боравка деце у приватним вртићима је 20.000 динара месечно, субвенционисање боравка у приватним вртићима за многе запослене родитеље у Нишу практично је спас.

"Планирали смо да га упишемо у државни вртић, на чекању је био три године, сад добро је због ове субвенције".

"Не бисмо имали довољно средстава да детету обезбедимо приватни вртић без субвенција, јер моја плата је 30 хиљада динара, а 20 је приватни вртић".

Уз субвеницје града, родитељи плаћају пет хиљада динара за приватни вртић, што је приближно условима у вртићима Пчелице, где је цена за родитеље четири хиљаде динара, односно нешто мање од три за децу која примају дечји додатак. Одлука добра колико за родитеље толико и за приватне вртиће и Пчелицу, која настоји да смањи листу чекања.

"У овом тренутку на листи чекања је 2.092 деце. Ми смо у свим вртићима где има капацитета отворили додатне групе и збринули тако укупно 200 малишана, а велики број деце отишао је и у приватне вртиће", каже Светлана Митић, директорка ПУ Пчелица.

"Сада, и поред наших стандарда који су 7 до 10 деце по васпитачу, су допуњени капацитети. Значи И због редовног прилива новца И због пријема нових васпитача, три васпитача су примљена", каже Весна Гоцић, власница приватне предшколске установе.

Од Нове године одређене категорије деце моћи ће потпуно бесплатно и у приватне вртиће. Уз то, већа издвајања из градске касе треба још да смање листе чекања.

"За ову годину обезбедјено је 28 милиона динара, а за следећу биће обезбедјено 45 милиона. Капацитети су до 270 деце. Ове године је у верификоване приватне вртиће уписано 170 деце", каже  Тијана Ђорђевић Илић, градски већник.

Сем мањих разлика у броју деце у групама, или величини просторија, услови су приближни - сви морају да испуне захтеване стандарде и све вртиће снабдева Пчелицина кухиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се