Дружење пиротских ђака са вршњацима мигрантима

Поводом Међународног дана толеранције, ђачки парламент основне школе "Душан Радовић" из Пирота, припремио је за децу мигранте који похађају наставу у њиховој школи пригодне честитке. У овој школи организују се и радионице на којима деца мигранти уче српски језик, а у томе им помажу њихови вршњаци из Пирота.

"За ослонац у животу, пријатељи служе".

"Зато храбро и одлучно кроз живот гази".

Овако су заједнички, поруку прочитали Хаин из Авганистана и Сара из Пирота. Њихово пријатељство почело је на радионицама српског језика у основној школи "Душан Радовић".

"Причамо и за наше ствари, то што ми причамо у овим годинама, за изласке, то што су они радили у њиховом граду и тако", каже Сара.

"Ја сам из Авганистана, имам петанест године и знам мало српски", каже Хаин.

Радионице на којима деца мигранти уче српски језик, створиле су и нова пријатељства. Током рада чују се бар три језика.

"Имају проблем на сваком кораку, али ми желимо да у неким животним ситуацијама на које они наилазе свакога дана, да у тим животним ситуацијама савладају језикл колико год могу", каже Драгана Јовичић, професор српског језика.

"Учинили смо све да се они на што безболнији начин укључе у наш образовни систем. Прихваћени су и од стране ученика, наставника и родитеља", каже Наташа Бранковић, директорка О.Ш. "Душан Радовић".

На светски дан толеранције пиротски ђаци припремили су честитке, исписане на арапском, персијском, енглеском и српском.

"И воле баш да разговарају са нама. Баш ми је драго да се споразумевамо и разговарамо и много нам је занимљиво овде", каже Елена.

"Колико си научио српски?" "Пуно сам научио, не мало, мало, сам научио", каже Шерзад.

Идеја ђака основне школе "Душан Радовић" је да почну са учењем арапског језика. Тако би једни другима били предавачи, а то би додатно учврстило пријатељство вршњака, који се и осмехом савршено разумеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво