У пилотској академији у Вршцу први пут студент из Јапана

У пилотској академији Сматсе у Вршцу, која има традицију школовања пилота дугу 63 године, до сада су се обучавали студенти са различитих крајева света. У овогодишњој класи први пут је у Вршцу један студент из Јапана.

Међу 132 студента, који се од ове године, за пилоте школују у пилотској академији у Вршцу је и Јапанац Џунија Сакахура. Овај двадесетдеветогодишњак у Јапану се школовао за економисту, али је онда схватио да је позив пилота заправо оно чиме жели да се бави у животу.

"Искрено, ово је одувек мој сан да будем пилот. Пет година сам штедео новац за школарину и коначно сам могао да дођем", каже Џунија Сакахура.

Један од разлога зашто је изабрао баш вршачку академију , поред ниже цене обуке су и његове раније везе са Србијом.

"Генерално јапански студенти радије бирају школе у Америци, Канади и Новом Зеланду, где је иста цена школарине. Ја сам се упознао са историјом и културном Србије још на факултету, нашао сам чак и неке пријатеље овде и одговара ми окружење, зато сам избарао ову школу", каже Џунија Сакахура.

Необичан је по томе што, поштујући менталитет свог народа, на предавања не касни никада, а из школе не излази пре 16 часова иако се предавања некад завршавају и раније.

"Труди се исто као и сви остали ђаци овде, само кажем за једну нијансу више је упорнији, дисциплинованији и одговорнији", каже Александар Поповић, инструктор летења у СМАТСИ.

"Заједно смо у класи, заједно учимо, али се дружимо и ван школе играмо стони тенис што није фер", каже Марко Александровић, студент у СМАТСИ.

"Њему је генерално на почетку енглески био баш лош па смо радили на томе и сада се све више и више дружимо", каже Матија Александровић, студент у СМАТСИ.

Енглески сада говори солидно, а почео је да учи и српски.

"Српски језик је јако тежак за Јапанца, али ја полако учим српски полако", каже Џунија.

Џунија каже да су услови школовања овде одлични, и нада се да ће успети да се запосли после завршене обуке. То није лако, велика је борба на тржишту, када је овај посао у питању, али компаније препознају квалитетне кандидате и они посао налазе брзо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи