"Старо Ужице" у Пореској управи

Однедавно, у ужичкој Пореској управи, странке, осим што могу прибавити потребна пореска документа, могу и штошта научити из историје града. Радник Пореске управе и страствени колекционар фотографија старог Ужица, Милош Познановић, оплеменио је радни простор паноима подсећајући суграђане на знамените Ужичане и град какав некад беше.

Готово да нема странке која се по обављеном послу не задржи пред фотографијама  постављеним на месту некадашњих шалтера.

"Баш сам се изненадио пуно, јер то би сви радо волели да виде у Ужицу".

"Да нема ових слика било би на неки начин суморно, овако може да се погледају слике и да се научи нешто".

О Ужицу какво некад бејаше и о знаменитим Ужичанима, првим предузетницима и пореским обвезницима, са панорамом града некада и сада, које је Милош, уз помоћ пријатеља Милића Симића, издвојио из своје колекције од преко 10.000 оригиналних фотографија и разгледница.

Уз сваку фотографију следи и пропратни текст.

"Нпр. Крчагово се до почетка прошлог века звало Бешировина или Беширово Поље, па су у Стјеповића луци копајући за израду те домаће цигле нашли остатке крчага и од тада је Крчагово добило назив онакав какав данас има... Врло је интересантна генеза Шуљагине радње", каже Милош Познановић, радник Пореске управе и колекционар.

Данашњу пекару са чувеном Шуљагином лепињом отворио је Влајко Чарапић, данашњи власник је Драган Лазић, али лепиња је остала Шуљагина. На фотографијама је и најбогатији Ужичанин у међуратном периоду, трговац стоком Петар Пржуљевић, Рус Макин, који је отворио у Ужицу прву медицинску амбуланту, многи који су оставили траг у вароши на Ђетињи.

"Приметио сам чак код људи, пошто су сазнали да сам ја аутор ове поствки, дошли да ме нешто питају, и сузу у оку, јер су видели неког свог претка. Имам понуда од старих Ужичана да ми донесу и они неке фотографије са разним легендама, које ћу ја наравно скенирати и оставити у својој колекцији, али све оне откривају можда неку нову причу", каже Милош.

Поставку у Пореској управи Милош ће допунити и причом о пореским документима као свој поклон установи у којој ради пуних 38 година, упоредо скупљајући фотографије и разгледнице.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво