Ученици београдске Ваздухопловне академије у посети нишком аеродрому

Нишки аеродром последњих година бележи раст и броја линија и путника. На аеродрому кажу да тренутно не недостају стручни кадрови, али с обзиром на убрзани развој да ће бити потребни. Јединаствена школа у Србији која школује ваздухопловни кадар је Ваздухопловна академија у Београду са којом аеродром сарађује, па су ученици ове школе посетили нишку ваздухопловну луку.

Ово су будући ваздухопловни техничари - можда пилоти, контролори лета ... Већина њих о овом позиву машта од малих ногу.

"Од малена сам хтела да будем пилот, некако ме то занимало и од 6. разреда сам почела да се занимам за школу која то омогућава", каже Симона Јанковић, ученица 2. разреда.

"Заинтересовали су ме авиони и посао којим се баве људи на аеродрому, између осталог знам да и плате нису мале, тако сам дошао на идеју да упишем ову школу", каже Алекса Рашковић, уечник 2. разреда.

Ваздухопловна академија још увек не примењује систем дуалног обарзовања, али школа сарађује са свим релевантним институцијама, па тако и са нишким аеродромом.

"То је био само део на који смеју да додју сви посетиоци, ове године први пут прелазимо на ту рестриктивну зону, не знам видећемо, за сад су искуства супер", каже Александра Радовановић, ученица 2. разреда.

Стручни кадрови у ваздухопловству и војном и цивилном за сада не недостају.

"За сада је ова школа сасвим довољна, што не значи да у будућности не би требало да има још оваквих школа све у зависности од тога како ће се развијати цивилно и војно ваздухопловство", каже Зоран Старчевић, Ваздухопловна академија, Београд.

"Имамо довољан број кадрова али не желимо да се оријентишемо на 300.000 превезених путника, желимо да имамо милион, а за милион ће нам бити потребни увек нови кадрови", каже Владица Ђурђановић, директор аеродрома "Константин Велики".

Нишки аеродром планира да годину заврши са више од 300.000 путника на 11 линија.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво