Рехабилитациони центар за сензорну интеграцију у Кикинди

Рехабилитациони центар за сензорну интеграцију отворен је у склопу Центра за пружање социјалне заштите у Кикинди. Пројекат је финансиран од стране Европске уније, а спроводе га у партнерству град Кикинда и организација "Панонска иницијатива".

Рехабилитациони центар састоји се од три високо специјализоване собе и намењен је корисницима Центра за пружање услуга социјалне заштите, деци која похађају специјалне школе, затим деци која похађају редовну наставу, али требају дефектолошку помоћ, као и чланови невладиних организација које се баве децом са сметњама у развоју и децом са инвалидитетом.

Драгана Дукић, извршна директорка Цивилне организације "Панонска иницијатива" каже да је прва сензорна соба, односно соба за сензорну стимулацију, где су од зависности од индивидуални потреба код корисника развија једно или више чула.

"Друга соба је бела соба која служи за релаксацију и достизање стања мирне будности, док се у трећој, такозваној, сланој соби спроводи хало терапија, чија је сврха подизање општег психо-физичког стања организма и имунитета корисника", додаје Дукић.

"Иако ово није стандардизована услуга у смислу да није обухваћена законом и свим нашим актима који дефинишу услугу социјалне заштите, ово је значајан искорак за све оне који ће бити корисници овог нашег простора", каже Весна Станаћев из Центра за пружање услуге социјалне заштите града Кикинде.

Приликом отварања Центра истакнут је значај сарадње локалне самоуправе и цивилног сектора. Тим поводом, Босиљка Срдић, заменица градоначелника Кикинде, истакла је да локална самопуправа  сматра да је изузетно важно да се са партнером из цивилног сектора  креаирају и реализују пројекти који су важни за грађане, а посебно за особе које имају посебне потребе.

Добијена средства за реализацију овог пројекта, у износу од 180 хиљада евра, користиће се и за израду стратешких докумената, како би Центар био одржив и након завршетка пројекта.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво