У Србији и даље пет пута мање донора органа

Србија је и даље на зачељу по броју потписаних донорских картица. Зато је неопходно организовати што више јавних скупова о значају трансплатације органа. Једна таква трибина одржана је у Старчеву код Панчева.

На иницијативу Удружења грађана и мештана Старчева у Дому културе организовано је предавање о значају трансплатације органа, јер у нашој земљи и даље имамо пет пута мање донора него државе у еуро-транспланту.

Један од предавача био је и доктор Душан Шћепановић који је пре 11 година добио срце од једне породице из Немачке којој је син преминуо.

"Видите како је то решио Јован Павле Други 2000. на Светском конгресу трансплатационих хирурга у Риму, кад је рекао 'Оставите ваше органе на земљи, не у земљи, ни на небу. Тамо вам неће требати'. Душа иде на небо, а не органи, а центар душе је мозак, није срце и ја сам вам најбољи пример за то, јер живим 11 година после трансплатације", рекао је доктор Шћепановић.

У Србији за сад имамо само 150.000 потписаних донорских картица, а требало би два милиона. Годишње је неопходно обавити око 70 транспалтација срца, а обави се само четири до пет.

"Имам сина који је остао без бубрега и то нас је натерало да се добро замислимо, јер многима је потребна таква помоћ и зато смо одлучили сви у породици да потпишемо донорске картице и сматрам да то треба и други да ураде", каже Весна Савић из Старчева.

"По мени то је велика ствар, кад ја неком нешто поклоним, а њему то пуно значи, а у овом случају то је живот. То је немерљива ствар која може да се уради", сматра Александар Димитрић из Старчева.

Старчевци су се одазвали овом хуманом позиву и многи од њих су потписали донорске картице уз наду да ће и други људи следити њихов пример, јер на тај начин некоме ће продужити живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи