Унапређење постројења за пречишћавање отпадних вода у Шапцу

Европска Унија финансира бројне пројeкте у Шапцу. Постројење за пречишћавање отпадних вода у том граду, прво је потпуно функционално у нашој земљи, рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације Европске Уније у Србији. Он се у Шапцу уверио и у успешност прекограничне сарадње са Славонским Бродом, која за циљ има унапређења припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве.

Канализационом мрежом, у постројењу за пречишћавање на обали Саве прикупљају се отпадне воде из града и приградских насеља. После третмана, у реку се улива вода, до 40 одсто чистија од Савске.

"На овај начин, ми чувамо реку, чувамо земљу, чувамо природу и обезбеђујемо здрав живот за будуће генерације", каже Даниела Ловрин Гавриловић, директорка ЈКП "Водовод Шабац".

Изградњу постројења које поред Шапца имају само још два града у Србији, са 10 милиона евра помогла је Европска Унија. У њему се пречисти више од 6 милиона кубика отпадних вода годишње.

"Ово је био веома комплексан пројекат који је захтевао да велики број људи и институција буде укључен у њега. Наш циљ јесте управо да власти на различитим нивоима заједнички сарадјују све са истим циљем, а то је боља будућност Србије", каже Сем Фабрици, шеф  Делегације Европске Уније у Републици Србији.

Постројење за пречишћавање отпадних вода велики значај има и за привреду, јер смањује издвајање средстава за екологију.

"Такође желим да нагласим да је јавно комулано предузеће урадило одличан посао, и у предвиђеним роковима завршило ово постројење, које је оперативно већ годину и по дана, са одличним резулатитима, и свим параметрима које предвиђа пројекат, а који су у стандарду ЕУ", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

У оквиру пројекта прекограничне сарадње Шапца и Славонског брода, која за циљ има бољу опремљеност и ублажавању штете на сливу Саве, Штабу за ванредне ситуације, Заводу за јавно здравље и служби хитне медицинске помоћи, додељен је део планиране опреме и два аутомобила.

"Ми смо данас добили део лабораторијске опреме, и наравно, једно возило. Укупно је планирано за наш завод око 97 хиљада евра, укупне донације. Што се нас тиче, ми смо добили један део опреме који нисмо имали до сада", каже др Игор Драгичевић, ЗЗЈ Шабац.

Реализација пројекта прекограничне сарадње који финансира ЕУ са 444 хиљаде евра, трајаће до краја следеће године.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво