Крава на зајам помогла би им да школују децу

Петочлана породица Милосављевић из Лукова код Бољевца нема стални извор прихода. Новац за школовање троје деце, студенткиње, средњошколке и основца, обезбеђују продајом сира, обрађивањем два хектара земље и повременим социјалним примањима. Међутим, то је недовољно па Милосављевићи желе да позајме краву за ову зиму.

Породица је остварила право на једнократну социјалну помоћ, коју даје општина и која је повезана са радним ангажовањем. Данка је радила у комуналном предузећу. Милосављевићи поседују око седам хектара земље.

Обрађују само два у Лукову, јер је пет хектара њива и шума удаљено више од 20 километара од њихове куће. Имају катастарски приход збога кога немају права на дечији додатак и на материјално обезбеђење. Шездесетосмогодишњи Миомир није стекао пензију.

"Немамо друго ништа, не примамо ни дечији, ни социјалу, јел ко идем повремено преко центра, радим по десет дана кад ми одобре и кад је лепо време, а сад зима иде само млеко и млечни производи да се производе", каже Данка Милосављевић.

"Треба за децу у Бољевац, да да једу, да свако јутро по 150 динара на једно дете, а мани ово што у Крагујевац на факултет. Жена продава тај сира, крпимо", каже Миомир Милосављевић.

Двоје млађе деце, седамнаестогодишња Верица и једанаестогодишњи Милан, одлични ученици, свакодневно помажу родитељима.

"Када могу и када немам ништа да учим ја помажем мами да музе. Носиш и млеко? Да", каже  Милан Милосављевић.

"Волим да учим касно, односно, кад падне мрак. Некако сам тако навикла, а овако преко дана обично или мами помажем око куће, или кад пође у шталу", каже Верица Милосављевић.

Милосављевићи се надају да ће им хумани људи дати краву и тако помоћи да и током зиме продају исту количину сира како би школовали децу.

rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

 




 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво