Градитељски подухват - брана Сврачково на Рзаву

Пре седам година почела је изградња акумулације Сврачково, чија је вредност око шездесет милиона евра. Реч је о правом инжењерском подухвату, брана ће бити висока 68 метара, а акумулација ће, поред водоснабдевања имати и друге намене.

Градња бране Сврачково прави је градитељски подухват због конфигурације терена и сложених геолошких карактеристика. Река Рзав условила је још једну специфичност, по коме ће се тај објекат разликовати од других.

"Опточни тунел је много већег пречника него на осталим бранама", истиче инж. Милан Калембер из београдске ирдротехнике-Хидроенергетике, "због моћи реке Рзав, у односу на ваљевску Јабланицу, или на Селаву, или друге бране по Алжиру, Тунису, где су те реке углавном биле мање проточне моћи од Рзава".

Опточни тунел је пречника 8,5 метара, а будућа акумулација могла би да водом за пиће снабдева чак пола милиона корисника, што је двоструко више од тренутне производње у фабрици воде Рзав.

Брана Сврачково намењена је за водоснабдевање, спречавање од поплава и оплемењивање малих вода.

"Имамо периоде када у летњим месецима, у том маловодном периоду, имамо веома мали протицај те реке", каже инж. Зоран Бараћ, в. д. директора ЈП "Рзав", Ариље. "И онда ћемо моћи, значи воду из ове акумулације која је скупљена у тим пролећним, зимским периодима, када имамо доста падавина, да испустамо и оплемењујемо тај ток реке Рзав доле и не само реке Рзав већ и ток Западне Мораве."

Вишенаменска функција условила је градњу четири тунела, али и других објеката, јер ће брана Сврачково имати производњу електричне енергије, капацитета око 8 мегавата. Градитељи кажу да неће бити угрожен еко-систем, већ ће овај подухват поспешити и развој туризма.

Низводно од будуће акумулације Сврачково налази се велики број плажа. Инжењери кажу да оне неће доживети никакву промену, осим што ће добити већи број купача и туриста. 

 

број коментара 0 пошаљи коментар