Осликавање Саборног храма у Крушевцу завршава се до Божића

Фрескописање Саборног храма у Крушевцу приводи се крају. Црква Светог Ђорђа у чијој порти је и седиште Епархије заблистаће у пуном сјају пре Божића.

Грандиозно здање које је на месту старе цркве саграђено 1904. године, красиће више од хиљаду ликова светитеља на фрескама, које су ликовно али и духовно оплемениле ову светињу. Од хиљаду двеста квадрата, неосликано је још десетак на улазној припрати. 

"Ако је црква могла да чека више од сто година да почне фрескописање, онда две до три године није дуг период", каже протојереј Драги Вешковац. "Истина је да се све радило не само по благослову епископа Давида него и по његовим саветима и инструкцијама. Тако да се дешавало да је неки лик можда урађен два или три пута, као што је у питању лик патријарха Павла који се налази у олтару."

Фрескопис је дело неколико ликовних уметника које је окупио иконописац, академски сликар Радан Радојловић, коме је ово тридесета црква у којој ради. 

"Храм дише новим животом", наглашава Радојловић. "Ореоли су у позлати, као што се и види то је 23-каратно злато. Ово је класична византија. Негде отприлике узор наш је Панцелинос, грчки мајстор из Протата са Свете Горе." 

Пре Радана, овде је по завршеној академији у Минхену, стварао наш познати сликар Милан Миловановић, чије иконе и данас красе иконостас од посебне вредности.

Када се овај посао заврши, остаје осликавање за Крушевљане најважније светиње - Лазарице. Деценијама стара иницијатива још једном је покренута, а на потезу су државне институције. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи