Велики "Мали Јоаким" у Крушевцу

У Крушевцу се одржава десети фестивал представа за децу "Мали Јоаким". Током осам дана најмлађа публика уживаће у представама професионалних позоришта из Ужица, Краљева, Шапца, Крагујевца, Пирота, Лазаревца и Крушевца.

На путовање по Србији "Мали Јоаким" кренуо је пре деценију из Крушевца, па је логична и одлука Заједнице професионалних позоришта Србије да јубилеј прослави у граду под Багдалом. Фестивал је отворио ансамбл матичног позоришта представом "Чаробњак из Оза" у режији Зорана Лозанчића.

Да задовољство малишана буде веће, фестивал се наменски одржава током јесењег распуста. Поред стручног жирија, о квалитету равноправно одлучује и дечји жири.

Шта се променило од првог до десетог Јоакима, објашњава Бранислав Недић, управник крушевачког позоришта:

"Тај први ‘Јоаким’ је био пионирски, да га тако назовемо. Није било много позоришта која су радила представеза децу. Некако се кроз ових десет година то изузетно добро испрофилисало, да једноставно сада смо у конкуренцији имали 13 до 14 представа неких, која су правила позоришта из наше заједнице. Некако сви су схватили да је то важно. И само ово осамостаљење ‘Малог Јоакима’ ја мислим да је допринело томе да постоји као посебан фестивал и верујем да ће овај фестивал сваке године само расти."

У оквиру фестивала отворена је и изложба костима из дечјих представа крушевачког позоришта.

Гордана Гајић, мајстор у гардероби, сматра да су представе за децу захтевније од оних за одрасле:

"Зато што има више маште, а децу не можете да лажете по ничему. Мора да буду маштовитије, бајковитије. И много је теже радити за децу него за одрасле."

Због великог интересовања представе ће се играти у два термина, а Фестивал се завршава 15. новембра доделом награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво