Новембарске малине као додатни приход

У многим пожешким малињацима који немају наводњавање, берба је, због суше, окончана раније него што је то уобичајено. Ипак, у неким засадима малине тек стижу за бербу.

Иако су под маглом, два и по хектара малињака сорте херитиџ у Засељу у пуном су роду почетком новембра. Раде Пејић има толики засад и виламета, али каже да је исплативија јесења берба.

Раде Пејић из Засеља каже да је та сорта тражена, а од позне бербе користи имају и сезонски радници, чије се зараде летос умањила суша. Новембар добро дође за додатни приход, пре свега онима без сталног запослења.

Један од сезонских радника некад је радио у банци: "Ми банкари беремо малине, а медицински радници раде у банкама."

Има и оних којима је то додатна зарада: "Ја сам професор физичког васпитања, берем малине сезонски и могу да кажем да је добра зарада." Неки зараде по шездесет хиљада динара месечно.

Шансу за додатне приходе виде и стручњаци. Ортачки засад површине 40 ари у затвореном простору, под надзором је Зоре. Иако за подизање засада сорте херитиџ потребно десет пута више улагања него код виламета, после треће године доноси чист приход.

"Ако је цена виламета ове године била од 136 до 158, а цена килограма овакве малине је тренутно је 1.000 динара, онда је прича исплатива", истиче Зора Јевремовић, дипл. инж. агрономије.

За разлику од летњих сорти, сезона бербе херитиџа траје од маја до почетка децембра, а ова сорта се не замрзава, већ се свежа дистрибуира трговинским ланцима.

 

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар