Изложба Костадина Кирова у Димитровграду

Поводом Вукове недеље, у Народној библиотеци у Димитровграду, отворена изложба Костадина Кирова.

Својим рукама, уз помоћ доброг алата, каже Костадин, може да направи све што види и пожели. Овај 70-годишњи мајстор истиче да непрестано ради и учи од када зна за себе.

"То сам почео да радим још као дете. Ми смо били на селу, а тамо нам нико није куповао играчке. Морали смо све да направимо да бисмо се играли. Правили смо тракторе и кола", каже мајстор Костадин Киров.

За 25 година рада у дрвној индустрији и 16 на месту мајстора одржавања у Дому здравља у Димитровграду, Костадин каже да је изучио готово све занате и послове. Наглашава да је за вредног човека све лако.

"Није тешко. Тешко је ако немаш алат. Онда ништа не можеш да направиш".

Објашњава да не може да седи беспослен, јер руке саме траже посао. Највише воли да ради са дрветом клена.

"Кленово ако је сирово лакше се обрађује, а када је суво оно не пуца", поручује.

Костадинове рукотворине од дрвета и телефонске жице, изложене су у Народној библиотеци у Димитровграду, у овиру обележавања „Вукове недеље".

"Жеља нам је да афирмишимо наше суграђане и млађе и старије, који се баве неким занатом или неким вештином, а која је на неки начин везана за традицију овог краја", каже археолог Весна Николова.

За себе Костадин каже да је човек старог кова и да није све у новцу. Зато своје мајсторије углавном поклања родбини пријатељима.

број коментара 0 пошаљи коментар