Дар лесковачких гимназијалаца греје сиромашну породицу

Петоро лесковачких ученика, на такмичењу за најбољи ајвар, награђени су шпоретом на дрва који ће од ове зиме грејати социјално угрожену породицу Степановић. Екипи петнаестогодишњака ово није прва и, кажу, неће бити ни последња хуманитарна акција.

У загрљају самохране мајке Јелене једанаестогодишњи син Алекса и две године старија ћерка Милијана која, поред астме,  има проблема и са штитном жлездом. Са 14 и по хиљада динара социјалне помоћи једва састављају крај са крајем.

 Живе у две собе, а део куће прокишњава. Покућство је скромно, углавном позајмљено. Уместо туђег шпорета убудуће ће их грејати нови "смедеревац" - поклон петоро лесковачких средњошколаца.

"Прошле године баш на овој дан имали смо поплаву и позајмили смо шпорет и кревет", каже Јелена Степановић. "Драго нам је што се неко сетио баш нас."

На такмичењу у припремању ајвара показали су да су одлични кулинари а са наградом коју су освојили - и колико су хумани. То се, кажу, не учи у школи већ иде из срца.

"Ми смо већ планирали да ту награду поклонимо неком зато што то нама ништа не значи а неком ће пуно значити и драго нам је што је овако испало", рекао је Растко Стаменковић, ученик 1. разреда Гимназије Лесковац.

Иако до дипломе Гимназије и Техничке школе имају још много корака, испит зрелости већ су положили. Хумани, солидарни, одговорни. Нижу и петице и добра дела.

Њихова професорка Мирјана Перишић истиче да се ови ученици труде да унапреде своју средину, околину, школу:

"Радили су и на промовисању школе и бавили се хуманитарним акцијама." 

Степановићи су једна од две и по хиљаде породица у Лесковцу које живе од социјалне помоћи. Овакве акције су ретке а итекако потребне.

"Јасно су послали поруку како својим вршњацима али и свима нама да никада ни у једном тренутку не смемо да заборавимо и оне друге којима је тешко", истиче Бобан Илић, директор центра за социјални рад Лесковац.

Хуманитарна акција се наставља. Већ у децембру, ова деца донеће топлину и радост још једној социјално угроженој породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара