Час физичког у школској клупи

У Школи "9. октобар", једној од највећих основних школа на југу Србије, 1.200 ученика почело је још једну школску годину без фискултурне сале. То је посебан проблем током зимских месеци, када часова физичког скоро и нема.

Како ће током јесењег и зимског периода године изгледати час физичког и да ли ће га уопште бити, већ деценијама уназад у овој школи, зависи пре свега од временских прилика. Са првим кишама, снегом и хладним временом настава се из дворишта сели у празне учионице.

"Зими радимо теорију у учионици, играмо се неке игре, а волели бисмо да имамо салу за физичко", кажу ученици. "Скоро све школе имају салу, међутим ми немамо. Треба нам зими да имамо нешто да радимо, рекреација зими, а не можемо напоље пошто је хладно и снег."

Због оваквих околности, професори не испуњавају ни минимум предвиђеног плана и програма, а на губитку су, кажу, пре свега ученици.

"Наравно да је веома битно, када су нам деца све мање активна, да и у зимском периоду можемо децу да уведемо у салу и да остварују план и програм и баве се физичким активностима", наглашава Радоје Илић, професор физичког васпитања.

У школи кажу да је у последњих петнаестак година, откако и иначе неусловна сала, због дотрајалости није у функцији, било више покушаја да се проблем реши, али све до пре неколико месеци није било помака.

"Општина је конкурисала код Агенције за јавна улагања и обавештени смо да је наш пројекат усвојен и прошао, тако да ћемо добити око 300 метара квадратних корисног простора", Љиљана Вековић, директорка ОШ "9. октобар" у Прокупљу.

Да би ово могла да буде последња школска година без сале за физичко, РТС-у су потврдили и у локалној самоуправи, где већ на пролеће очекују почетак грађевинских радова.

"Очекујемо сваког момента извештај из Београда, односно прво њихов долазак, па извештај и да кренемо у поступак", рекла је Маја Ранђеловић из Општине Прокупље.

Вредност предвиђених радова реконструкције сале за физичко креће се око тридесет милиона динара,а финансираће се средствима из републичког буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара