Обука за мигранте у Прешеву

У прихватним центрима у Србији мигранти бораве више месеци, и док чекају да крену даље, ка земљама Европске Уније, учествују у различитим радионицама. Тако употпуњују време, науче нешто ново. Јавна установа "Народни универзитет" из Врања, у кампу у Прешеву организује обуку за столаре, донатори су набавили професионалне алате.

Дрвени сто је први производ направљен у овој радионици. Праве и столице за децу, полице, а већина није имала искуства у овом занату.

"Три пута недељно имамо радионице", каже Фахим, из Авганистана, "направили смо овај сто и волимо да радимо. Неколико сати дневно проведемо овде."

"У Авганистану сам радио овако нешто, али не од дрвета, већ од метала", додаје Хашухалак. "За мене није тешко, за неке јесте. Ипак, сви радо долазимо да научимо нешто ново."

Прво су научили како да безбедно рукују машинама, алатима, и како да обраде дрво. Мајстори им дају смернице, а заједнички језик проналазе радом.

"Ово им дође као курс, обука о основном знању, руковању машинама, алатима и прављењу неких основних ствари", каже Бојан Ристић из организација "Кер" и "Нексус". "Пред крај курса моћи ће да праве неке веће елементе."

Према речима Гордане Димитријевић, директорке "Народног универзитета" у Врању, пријавило се осам кандидата:

"Кад је реч о занатском занимању, ту теорија и пракса иду заједно. Нема много простора за теоретске часове."

Практично су савладали и кројачки занат, научили како да направе анимирани филм, а док бораве у кампу моћи ће да се баве и пољопривредом.

Миленко Никић, саветник у Министарству за рад, истиче да ће мигранти поврће  гајити за своје потребе:

"У пластеницима ће се научити како да гаје ратарске културе и упознати се са радом у пластеницима, неким стандардима, мерама заштите."

До краја године, у дворишту центра биће постављени пластеници. Стручне савете даваће им запослени у Пољопривредној служби у Врању. Два месеца трајаће и обука у столарској радионици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво