Жива библиотека против свих видова дискриминације

"Жива библиотека" - део пројекта борбе против дискриминације који се годину и по дана одржава у градовима Србије - организована је и у Крагујевцу. У јединственој читаоници Библиотеке "Вук Караџић" књиге су људи, припадници различитих дискриминисаних друштвених група, који у директој комуникацији читаоцима преносе своја искуства.

Београђанин Милан Јанковић, дипломирани психолог, представио је књигу особа са инвалидитетом, Краљевчанка Весна Ристовић, учитељица и мајка деветнаестогодишње девојке, била је књига жртава породичног насиља.

Обоје су своје животне приче искрено и без предрасуда испричали Крагујевчанима који су добили чланску карту и зелели да читају баш њихове приче

"Ја сам овде у улози живе књиге, са идејом да приближим све већем броју читалаца да стекну увид у то на које све баријере особе са хендикепом наилазе", објаснио је Милан Јанковић.

Весна Ристовић учествује у овом пројекту како би охрабрила девојке које су у партнерским односима и жене у браку или вези да отворено говоре о свпојим проблемима.

Особе из угрожених мањинских група, особе које живе са ХИВ-ом, са инвалидитетом, ЛГБТ особе, жртве злостављања и многи други људи који се свакодневно сусрећу са неправдом, имали су снагу и жељу да у пријатељском разговору своја искуства поделе са младим читаоцима.

Пројекат је конципиран по моделу који се већ дуго спроводи у земљама широм Европе, а код нас организује Канцеларија повереника за заштиту равноправности.

"Ми нисмо ни свесни данас шта све представља дискриминацију", сматра Милица Јовановић из ЈАЗАС-а, "свуда је око нас и ово је један од начина да људи виде шта је то дискриминација."

Да би се акција која изазива велике симпатије код грађана, посебно младих, и наставила се, потребно је да заинтересовани волонтери из организације ЈАЗАС-а прођу обуку и стекну цертификат што им и јесте приоритет.

Наредне године могу да очекују и донацију Савета Европе, а читаоции стално окупљање и живи дијалог са људима који имају шта да кажу.

 

број коментара 0 пошаљи коментар