Више од тридесет хиљада нових стабала на Ртњу

На планини Ртањ почело је пошумљавање простора који је 2014. године уништио мраз. Тренутно се сади 17 хиљада смрча, а ускоро ће бити засађено још 15 хиљада садница букве и јавора. Јавно предузеће Србијашуме, у сарадњи са Министарством правде и Управом за извршење кривичних санкција, обновиће 50 хиљада хектара шума у Србији.

Ове јесени у шумама на Ртњу има доста печурака. Ненад Станикић, овдашњи шумар и ловочувар хвали се буковачом која ће завршити вечерас код њега на трпези. На Ртњу расту смрча, буква, храст и цер, а од животиња, како сведочи Станикић, највише је дивљих свиња и срндаћа.

Подно самог врха планине затичемо чувеног Попа, који већ 35 година живи овде, бере лековито биље и прави чајеве.

"На Ртњу постоји осамсто хектара самониклог лековитог биља", објашњава Милорад Гргуров Поп. "Војводина, па и цела Србија и дијаспора, долазе по лековито биље на Ртањ."

Ртањ припада карпатским планинама. Највиши врх је Шиљак који, због правилног облика пирамиде, представља природни феномен крашког рељефа.

Због енергије коју привлачи и зрачи, постоје приче о мистичним дешавањима и појавама на њој. Људи из овог краја покушавају да укажу на њене благодети и тиме привуку туристе.

Последице јаког мраза који је пре три године нанео велику штету српским шумама и изазвао еколошку катасторфу и овде су још увек видљиве. Акција пошумљавања ради се у оквиру пројекта који носи назив "Једно дрво за једног ратника".

"Основна замисао овог пројекта је да он симболично траје колико је трајао Велики рат и да се за сваког погинулог и страдалог војника, официра, подофицира и цивила, засади по једна шумска садница", истиче Звонимир Баковић из ЈП Србијашуме.

На падинама Ртња сади се 17 хиљада младица смрче, а ове јесени биће засађено и 15 хиљада младица букве и јавора.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво