Добровољни ватрогасци раде као професионалци

Добровољно ватрогасно друштво у Новом Милошеву у општини Нови Бечеј од почетка године угасило је 74 пожара - 23 више него 2016. године. Организација, начин окупљања и полазак брижљиво су разрађени, због чега за кратко време стижу на место пожара.

Као и у професионалној јединици, телефон у Добровољном ватрогасном друштву у Новом Милошеву може зазвонити у било које доба дана. Домар Јожеф Молнар одмах пали сирену за узбуњивање и сачека бар једног добровољца како би кренули у акцију. Највише се, каже Јожеф, плаши лажних позива.

"Питам ко зове, где гори и шта, да ли има опасности, ако има зграда, воћњака. После могу да проверим поново, да није случајно лажна пријава", каже Јожеф Молнар, домар ДВД Ново Милошево.

Ватрогасни камион се креће ка месту пожара, а успут се, на раскрсницама главне и споредних улица, јављају ватрогасци који су спремни да помогну. Не зна се унапред ко ће доћи да помогне, јер сви имају обавезе на послу или код куће.

Ивица Влаховић је например наставник физичког у сеоској основној школи.

"Обука коју смо имали је прва помоћ: како, када и шта учинити и помоћи људима. После тога смо имали обуке што се тиче самог руковођења машином, од разних делова црева, постављања, до саме наше формације", каже Ивица Влаховић, ватрогасац добровољац.

Овом приликом је запаљена сува трава на њиви. Често су због тога новомилошевачки ватрогасци интервенисали, сваки десети пожар је неке друге природе, запаљене пољопривредне машине, трафо-станица или, у најтежем случају, куће.

"Од момента пријаве и наше дојаве до изласка на интервенцију прође три до пет минута. Зато што не чекамо ништа, први ватрогасац који се појави у моменту, он креће колима, успут купимо људе", каже Богдан Мирков, председник ДВД Ново Милошево.

Добровољна ватрогасна друштва су од великог значаја у селима, посебно оним која су удаљена од професионалне ватрогасне бригаде. У новом Милошеву су ове године провели 240 сати гасећи пожар, а ангажовано је укупно 518 ватрогасаца, или седам просечно по интервенцији.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи