Бесправна сеча шума у Пчињском округу

Бесправна сеча шума у Пчињском округу последњих година је све масовнија појава, нарочито пре зиме. Пустоше се државне, али и приватне шуме, чији су власници далеко или старачка домаћинства. Шума у Божици код Сурдулице селу које је некада имало 3.000, а сада око 200 становника, већ неколико година је на удару шумокрадица.

Стабла на земљи, а пањеви штрче, шумокрадице су уништиле читаве парцеле општинске шуме у махали Чорбаново Присоје у Божици код Сурдулице. Бесправно секу и ноћу и дању, кажу мештани, крче путеве, а сеоске уништавају.

"Они имају разрађен посао, Масуричка задруга, она је под стечајем. Ја сам имао проблема са њима пре три, четири године, али ми смо мала Месна заједница, наш глас се не чује", каже Драган Рангелов, председник Месне заједнице Божица код Сурдулице.

Према подацима надлежних служби општине Сурдулица, за два и по месеца, овде у Божици нелегално је посечено око 5 хектара шуме, а у Новом Селу око 12 хектара.

Од 50 хиљада хектара шуме у Божици већина је у власништву општине Сурдулица, а део припада мештанима. Општинска комисија процењује штету на терену, зна починиоце, пише пријаве, али ефекти су мали.

"Најчешће се сече огревно буково дрво и имамо и грађу бора. То су огромне штете које одлазе и преливају се у приватне џепове", каже Станислав Јовић, одељење за привреду и финансије у општини Сурдулица.

Шумари су претходних година подносили пријаве и због илегалне сече дрва на падинама Чемерника изнад Власинског језера и у заштићеном подручју на Власини. Таква сеча ове године је спречена.

"Ми смо то спречили појачаном контролом чуварске службе у пределу изузетних одлика Власине и свакодневним радом на терену, сваки дан обилазимо, контролишемо", каже Радош Костадиновић, чувар природе.

У Пчињском округу илегална сеча шуме најзаступљенија је у пограничном подручју и на потезу од Трговишта ка Босилеграду. И то оних шума чији су власници далеко. Полиција, шумарска инспекција и шумска газдинства су већ појачала надзор.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво