Нове локације за разминирање у бујановачкој општини

Центар за разминирање је припремио пет пројеката за истраживање локација у општини Бујановац, за које се сумња да има заосталих противпешадијских и противтенковских мина. Почело је истраживање једне локације, у близини села Брезнице. Средства су одвојиле Владе Србије и Сједињених Америчких Држава.

Обележене су знацима на српском и албанском језику све сумњиве локације на подручју Бујановачке општине. И терен код Брезнице и Ушевског потока је означен, брдско-планински, тешко приступачан, у некадашњој копненој зони безбедности. Нема ни довољно информација.

"Једино што знамо је  на једном мањем делу да је својевремео пронађена једна противтенковска мина и да је чак један инцидент био, страдао је један војник војске Србије, наш задатак је да извршимо техничко извиђање", каже Радислав Илић, директор предузећа Сатурниа доо.

Све такве локације означене су као сумњиве. Такве ће бити док се не потврди или одбаци сумња. Ако се током истраживања потвди, следи разминирање, ако деминери одбаце претпоставку да је реч о загађеном простору, уклања се знак упозорења.

"Тренутно на територији општине Бујановац водимо сумњу на 2 милиона и 630.000 квадрата, урађено је пет пројеката за техничко извиђање територија на површини од 950.000 квадрата, свих пет пројеката је достављено донаторима", каже Јовица Симоновић, директор Центра за разминирање.

Близу Ушевског потока је село Брезница, са седамнаест кућа. Након овог, креће истраживање на локацији Равнобучје.

"Самим тим, чишћењем ових локалитета смањила би се опасност, смањиле би се људске жртве и материјална штета", каже Бобан Павловић, одељење за финансије општине Бујановац.

До сада је реализован један пројекат разминирања група мина у Бујановцу, и осам везаних за касетну муницију. Код Туријског брда су пронађене четири противпешадијске мине, а код Боровца, Крадника, Себрата 127 комада касетне муниције.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи