Свака трећа жена одазове се позиву на превентивни преглед

У Србији од карцинома дојке годишње оболи 4.600 жена, а умре хиљаду шестсто. У лесковачком Дому здравља се од 2014. године, у склопу националног програма раног откривања рака дојке, свакодневно организују превентивни прегледи. Међутим, од 11 хиљада жена, колико је прошле године позвано на преглед, одазвала се тек свака трећа.

Од када јој је на превентивном прегледу откривен бенигни тумор дојке, фиброаденом који је одмах хирушки одстрањен, педесетдеветогодишња Лесковчанка Оливера Јовановић редовно одлази на мамографију и код онколога.

"На сваку другу годину идем на мамограф, а на сваких пет, шест месеци идем на контроле код свог онколога", каже Оливера Јовановић.

У Центру за превенцију лесковачког Дома здравља је база података. Одавде се женама од 50 до 69 година старости упућују позиви за скининг преглед. Месечно упуте од 800 до 1.200 позива. Жене које нису обухваћене овим програмом, а саме примете промене у дојкама могу овде да се јаве лично или телефоном да закажу преглед. Све анализе које се ураде чувају се у гинеколошком картону.

"Ми смо ангажовали и патронажну службу. Значи па су и сестре на терену, по селима по градским месним заједницама одлазиле на адресе жена које се нису одазивале", каже др Гордана Долић, шеф Центра за превенцију.

"Самоиницијативно сам тражила мамографију да одрадим, јер имам промене. Осећам мало болове на левој страни", каже Драгана Гроздановић, пацијенткиња.

Пракса показује да се само један одсто жена јави лекару када је болест у најранијем стадијуму. Тада се бележи и излечење у више од 90 одсто случајева. У прошлој години у кабинетима за мамографију у лесковачком Дому здравља и болници прегледано је 3.100 жена. 760 њих упућено је на додатне анализе.

"Код шест жена у прошлој години је доказан и оне су оперисане, патохистолошки доказан карцином дојке. На жалост све жене које се јаве код лекара трећина њих се јави у касном стадијуму", каже др Бранкица Милутиновић Станковић,радиолог Дом здравља Лесковац.

Клинички преглед и мамографија су најбољи пут за рано откивање рака дојке. Зато, истичу лекари, свака жена која добије позив не би требало да има дилему да ли да се одазове или не јер је списак фактора ризика дугачак. Старост, наслеђе, менструација пре 12. године, касна менопауза, први порођај после тридесете.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара