Четрдесет година ансамбла "Стари звуци"

Један од симбола старог Шапца, ансамбл "Стари звуци" ових дана обележава четрдесет година трајања. Музичка дружина која се уписала у легенду, тим поводом, окупила је у Шабачком позоришту, на концерту, сараднике, пријатеље и поштоваоце, са којима су стварали, по многима, звездани траг, негујући сопствени стил у духу Малог Париза.

Упознали су се још Учитељској школи, да би по узору на групу "Дилбери" 1977. године основали свој ансамбл, не слутећи да ће у годинама које долазе на највернији начин опевати Шабац и створити вашорке химне: "Пошетали шабачки трговци", "Кад је деда лумповао", "Нема точка без чивије"...

"Стари звуци" уписали се се у историју, сарађујући са најбољим текстописцима, композиторима и певачима.

"Милутин Поповић-Захар, Радослав Грајић, који је написао доста песама за нас, али осим композитора, сарађивали смо са колегама, певачима, који су гостовали на нашим концертима, ми на њиховим, од Шабана Шаулића и Рада Вучковића, са којима смо били добри другари, па све  редом, до Микице Антонића, некадашњег нашег члана", каже Слободан Апелић - Апела, члан ансамбла "Стари звуци".

Музика "Старих звука" настала је на текстове Драгише Пењина, књижевника и Чивијашког књаза, песника Ивана Глишића, Живојина Јевтића, чувеног Бате Мрава који је био члан ансамбла и других. После четири деценије, група учитеља шеретског духа и данас се труди да музику и четворогласно певање доведе до савршенства.

"То се иде до детаља да се извуче што боље сазвучје, онда интерпункција, онда шта све оно прати у тим нашим песмама, да би оставили такав утисак, какав имамо", каже Јаков - Јаша Живановић, члан ансамбла.

Утиску доприноси и атмосфера и чивијашки дух на пробама и концертима, а било их је око хиљаду и по, од Кефалоније до Норвешке. "Стари звуци" се друже и ван сцене, негујући пријатељство, своје породице и праве вредности.

"Ја сам задужен да возим, за технику, да потегнем, да направим атмосферу, једну мало веселију, често нам није баш ишло како треба, па смо мало љути, па мало покисли, па мало уморни, ја то мало заденем!", каже Слободан Столић, члан ансамбла.

"Кад размислим, ја сам читав један радни век провео у Старим звуцима, од оснивања. За ових 40 година, више сам радио са Старим звуцима, него у настави", каже Миодраг - Мишко Лукић, члан ансамбла.

Њихове најбоље године обележили су и Влада Јовановић. Пинца, Коста Павловић, Милорад Мића Пантелић, Жика Гајић, Ибра Ахметовић. Људи великог срца, добри педагози и свестрани музичари  сећају се и других  сарадника, снимања у ПГП РТС-а и свега лепог, негујући шабачку  песму и аманет Цицварића.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи