Све већа зависност од интернета

Бити на интернету неколико сати дневно, када се изузме обављење посла или учење, психолози и психијатри сматрају да представља ризик за такозвану онлајн зависност. У Ваљеву већина тинејџера не сматра да има такав проблем, али ни одрасли нису у позицији да одреде меру у сурфовању глобалном мрежом.

Начин живота, неодвојив од достигнућа информационих технологија, тешко дозвољава да се одреди када употреба интернета или уређаја којима се приступа глобалној мрежи није више у прихватљивим границама.

У Саветовалишту за младе ваљевског Дома здравља анкетирани су ученици другог разреда средњих школа и дебатовали о онлајн зависности. Већина не сматра да то може бити озбиљан проблем.

"Деца у пратњи родитеља долазе овде љута на своје родитеље што су морали да стигну у Саветовалиште за младе, јер сматрају да то није проблем, а родитељи виде да је то проблем. И има ситуација у којима деца долазе видећи да је то проблем, али сматрају да могу сами, уз некакав благи саветодавни рад, да изађу из целе те ситуације", каже Живана Пантић, психолог Саветовалишта за младе Дом здравља Ваљево.

Што није објављено на друштвеним мрежама није се ни догодило, психолози кажу да већина младих заступа такав став.

"У суштини сам јако добар део дана онлајн користио, некористио телефон, увек сам ту, ако се нешто деси да одма` видим шта се дешава."

"Не виде они себе са стране да они могу да буду у стању да буду десет сати на рачунару суботом и недељом, да буду пет сати сваког дана."

"Све што радим на интернету моји родитељи су упућени у то."

"Стално ми је телефон у рукама и не испуштам га из руку никад."

Социјалне мреже, видео-игре, онлајн коцкарнице, као и претерано трагање за информацијама стручњаци тврде да воде у зависност дефинисану у психијатрији као кибернетски поремећај.

"Ми чак имамо и предшколце који су постали зависни од мобилних телефона. Ми требамо да пођемо од родитеља, да прво сад обрнемо, да се ми едукујемо у ком правцу шта да урадимо, наставници, професори, родитељи, ми одрасли да схватимо. Јер смо и ми исти као наша дјеца, али ће дјеца прва имати одређене психичке и физичке проблеме", каже  др Снежана Марјановић, начелница Службе психијатрије ОБ Ваљево.

Брига о здрављу младих је једно, а несуочавање одраслих са проблемом зависности од интернета проблем је за себе, указују психијатри. У Ваљеву нису познате размере проблема, па се стручњаци слажу да смо тек на почетку његовог сагледавња.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи