Светски хирурзи гости панчевачке Опште болнице

Водећи стручњаци у области колоректалне хирургије из Србије и иностранства били су два дана гости панчевачке Опште болнице у којој је организована 7. Хируршка радионица. Тема овогодишњег скупа била је лапароскопска операција тумора дебелог црева, а одржано је и неколико стручних предавања.

Лапароскопске операције имају бројне предности у односу на класичну хирургију, јер се пацијенти после ње много брже опорављају и не задржавају се дуго у болници.

Професор доктор Амџад Парвајиз је један од најпознатијих инструктора лапароскопске хирургије у свету, а у Панчеву је са колегама обавио сложену операцију уклањања тумора на дебелом цреву.

"Хирурзи у Србији су веома талентовани. Овде сам први пут био пре четири године и сада је Панчево један од водећих градова у Србији по броју обављених лапароскопских операција. Овде хирурзи желе да се усавршавају и без проблема прихватају нове методе рада. Кренули смо у скромним условима да радимо, а сад ме је дочекала и много боља опрема, што је изузетно добро за даљи развој", каже др Амџад Парвајиз, хирург из Лондона.

Више од 200 домаћих хирурга у сали Културног центра уживо су преко видео линка пратили операцију дебелог црева из хируршке сале, а могли су и да постављају питања како би се све недоумице одмах разјасниле.

"Интересовање хирурга је огромно, јер ово је област хирургије која је у замах код нас, али проблем је што ми немамо добре инструкторе за лапароскопску хирургију. Овакве посете и овакви људи су драгоцени за нас", каже др Младен Јањић, директор Хируршке радионице.

Доктор Бојан Радовановић из Пожаревца један је од наших најпознатијих хирурга који лапароскопски оперише брух. И њему сусрет са колегама из Велике Британије, Русије, Португала и Ирана много значи.

"Добро је што је овогодишња радионица посвећена обуци и тренингу хирурга, јер то нам највише у Србији недостаје. Доста радимо на томе у Оквиру Удружења за лапароскопску хирургију и ово је прави начин да усавршимо наше знање", каже др Бојан Радовановић, хирург из Пожаревца.

Прва лапароскопска операција у панчевачкој болници обављена је 2005. године са позајмљеном опремом, а овде сад имају савремене апарате и у последње две године урађено је 97 оваквих операција, а само од почетка ове године 77 одсто операција рака дебелог црева обављено је овом методом која је и у свету све заступљенија.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара