Зрењанин добио прву стамбену зграду са енергетским пасошем

Зрењанин је добио прву стамбену зграду са енергетским пасошем А плус, која има највиши степен уштеде енергије до сада. У ову зграду недавно су се уселили први станари.

Споља је слична осталим новим зградама, а само стручњак може да примети да су зидови дебљине 45 центиметара и прозори са стаклима која зими привлаче, а лети је одбијају топлоту. Усељавање у овакве објекте почиње тек кад се добије енергетски пасош.

Нови станар Бранислав Топличевић сматра да ће се временом нешто више плаћен квадрат исплатити кроз рачуне.

"Грејна сезона је те на видику, треба да буде, тако да ћемо видети како ће бити са грејањем овде, али се надамо да све те енергетске ефикасности што се наводе да ће се и показати, а што се тиче дувања, нема ни промаје ни дувања", каже Бранислав Топличевић, власник стана.

Зграда је нашла станаре брзо, наводи инвеститор, па је унапред уговорио још два објекта, све укупно 50 станова. За овакве објекте основна јединица мере је количина губитка топлоте, што је овде бар дупло мање него код других станова.

"Проценат губитака је 23 посто, конкретно за ову зграду. То је значи на фасади, на столарији, на крову, на подовима и осталим деловима зграде. Квалитет материјала уграђеног мора да буде екстра квалитета", каже Драган Божјак, Инвестиционо предузеће„Биоелектрик".

Тренутно је цена квадрата нових станова у Зрењанину око 800 евра. Енергетски ефикасна зграда је око 10 одсто скупља због специфичних материјала.

"Углавном су то материјали који се тичу изолације објекта. Термоизолације и хидроизолације и тако даље. Стиропори, добра столарија, добри материјали за кровну конструкцију, за подове", каже Никола Јованац, грађевинско предузеће "Монт".

Новоизграђени објекат се греје на топлотне пумпе система ваздух - вода. Процена је да ће рад топлотних пумпи коштати зими за грејање, а лети хлађења 30 динара по квадрату, а станари могу регулисати њихово коришћење и потрошњу елекричне енергије.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво