Оснивањем кластера до радника

Пријепољским текстилцима недостаје више од 400 радника. Оснивањем кластера текстилаца, отварањем одељења кројача и шивача у дуалном образовању, као и преквалификацијом - настоје да добију занатлије који им недостају.

По образовању ауто-механичари, трговци, економисти и електромонтери, њих дванаесторо, после обуке и уз подршку Националне службе за запошљавање, сада су кројачи и шивачи, са решењем о сталном запослењу.

 

"Због недостатка посла као ауто-механичар, решио сам да се преквалификујем за текстилца и самим тим сам одмах добио посао", каже Емир Фетаховић.

Маја Мосуровић Две године сам била на Заводу, пружила ми се прилика да нађем посао, свидело ми се и лепо ми је овде.

"Ефекти ове мере су веома добри. Програм који смо реализовали 2015. за 25 лица и свих 25 лица је и 18 месеци након истека ове мере остало у радном односу", каже Ана Пејовић, директорка Филијале НСЗЗ у Пријепољу.

И ово је тек један од начина којим овдашњи текстилци окупљени у кластеру, настоје да дођу до стручног кадра који ће надају се, убудуће стизати и из дуалног система образовања.

"Уписали смо 23 ученика, квота је била 30 ученика али је било мање заинтересованих.Ученици овог одељења ће добити неке бенефите у виду превоза, ученичког динара док буду боравили у погонима, приватних предузетника и сигурно запослење", каже Снежана Лазаревић, професорка Техничке школе у Пријепољу.

У овом, једном од погона овдашње фирме која призводи сирову тканину радну и заштитну одећу и целокупну производњу пласира на ино тржишту, отишли су и корак даље у стимулацијама за запослене.

"Сви они који не користе боловање, који не користе излазнице, који не користе друге начине злоупотребе посла, стимулишемо новчано а као и све компаније смо имали јако велики проблем око боловања", каже Суанита Челебић, ПР Компаније "Трендтеx", Пријепоље.

Уз стимулације, дуално образовање, програме преквалификације и обуке, овде ће надају се, успети да додју до 200 радника колико им недостаје за покретање друге смене, јер уз проширење производње, отварање нових погона, већ сада имају и обезбеђен посао до краја 2020. године.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се