Едукацијом у борби против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима обележен је и у Врању. У Основној школи "Светозар Марковић" Црвени крст и Локална мрежа за борбу против трговине људима одржали су час, а за акцију су одабране школе у којима се школују и мигранти, јер и они спадају у рањиве категорије.

У борби против трговине људима превенција је важна, а препознавање знакова који воде потенцијалну жртву до трговца људима кључно. Основци су свесни да могу бити злоупотребљени, најчешће на интернету.

"Имам профил, непознате пријатеље немам. Само за пријатеље имам који су ми у комшилуку и које знам", каже Вукашин Станковић, ученик 5. разреда.

"Не прихватам захтеве непознатих људи, и знам како треба да се заштитим. Не треба да комуницирам са непознатим људима", каже Богдан Стефановић, ученик 7. разреда.

"Могу да блокирам или пријавим полицији. Прво кажем родитељима и обавестим у школи", каже  Душан Јовановић, ученик 7. разреда.

Локална мрежа за борбу против трговине људима често одржава предавања. Волонтери Црвеног крста деле флајере деци о различитим врстама експлоатације и начинима заштите. Основцима кроз бајку о Пинокију приближавају фазе у трговини људима.

"Прва је фаза врбовање, односно кад жртва упада у ланац трговине људима. Друга је фаза транзита и трећа експлоатација, односно искоришћавање жртве", каже Зорана Живковић, волонтер-едукатор.

"Школа има програм за заштиту ученика од насиља, која обухвата и питање трговине људима", каже  Данијела Антић, психолог у ОШ "Светозар Марковић" у Врању.

Свако може бити жртва, а млади, жене, мигранти спадају у угрожене категорије. Пчињски округ је транзитно подручје, ранијих година било је случајева радне експлоатације.

"У току године имамо континуиране едукације са свим циљним групама, потенцијалним жртвама трговине људима", каже Драган Станковић, Црвени крст у Врању.

Огласе за посао треба проверити, не откривати личне податке, слати слике путем друштвених мрежа, поручују надлежни. "Не дозволи да те преваре и искористе, информиши се!", основна је порука која је исписана и на енглеском језику.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво