Изложба графика Пабла Пикаса у Пожаревцу

У пожаревачкој Галерији савремене уметности отворена је изложба графика Пабла Пикаса. Изложен је мали део његових графичких радованасталих од 1932. до 1969. године.

Ако је неко могао да представи слободу једном линијом, то је био Пабло Пикасо.  Први пут у пожаревачкој Галерији Савремене уметности изложен је мали део његових графичких радова из периода од 1932. до 1969. године.

Пожаревљани су поласкани што у свом граду могу да виде литографије из опуса Дупла флаута, факсимиле цртежа под насловом Пол Елијар, Фауна и Флора са Антиба.

"Лепо је, треба видети тако нешто. Тако да свратићемо свакако."

"Пикасо је светско име и то је свакако част за све љубитеље уметности да могу да виде бар део његовог стваралаштва."

Пикаса сматрају једним од најплодоноснијих уметника. Познато је да му руке никада нису биле у мировању. Чак и у друштву пријатеља, за ручковима и вечерама, он је од материјала на које наиђе стварао мала уметничка дела.

Према Гинисовој књизи рекорда, израдио је 100.000 графика, 35.000 слика. Вајао је склуптуре и писао песме.

"Он је поп икона 20. века модерне уметности који је баратао свим стиловима и правцима. Он се игра. Он је мајстор линије и цртежа, па је био у могућности да се игра уметношћу", каже Марина Радосављевић, кустос Народног музеја у Пожаревцу.

Изложба је организована под покровитељством Града Пожаревца и трајаће до седмог новембра.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво