Платио казну 400.000 динара због тровања ждралова

Одлуком Основног јавног тужилаштва у Кикинди, 57-годишњи мушкарац из Црне Баре, села у општини Нови Кнежевац, који је користио недозвољени пестицид карбофуран на својој њиви платио је казну од 400.000 динара за убијање ждралова. Захтев за исплату одштете због тровања ове строго заштићене птице Тужилаштву је доставио Покрајински завод за заштиту природе.

Покрајинска инспекција за заштиту животне средине у августу 2016. поднела је кривичну пријаву против оптуженог због кривичног дела убијања строго заштићених врста птица, а у истом периоду против исте особе пријаву је поднела и Фитосанитарна испекција, због кршења Закона о средствима за заштиту биља.

Дана 21. 4. 2016. током инспекцијске контроле коју су заједно спровеле две инспекције по пријави Покрајинског завода за заштиту природе (информација је примљена од стране Друштва за заштиту и проучавање птица Србије), у атару Новог Кнежевца нађено је пет мртвих ждралова у јарку поред њиве која је у власништву 57-годишњег мештанина Црне Баре.

На њиви су били су свежи поници кукуруза, од којих су неки били ископани из тла. По исказу оптуженог, претходног дана он је на својој и суседној њиви затекао ове мртве птице и бацио их у оближњи канал. Токсиколошка анализа лешева ждралова доказала је да су угинули од високотоксичне концентрације пестицида карбофурана у храни.

На терену је Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде узела и узорке поника кукуруза, и утврђено је да поници са његове њиве садрже високотоксичне концентрације тог овог отрова. Он је сејао семе кукуруза које је претходно било третирано карбофураном. Тек исклијале биљке са остацима семена јато ждралова је појело, након чега су на лицу места угинули.

Тужилаштву у Кикинди је одбацило кривичну пријаву против осумњиченог, одредивши меру одложеног гоњења ("опортунитет"), на основу кршења Закона о средствима за заштиту биља, делимично уваживши одштетни захтев Покрајинског завода за заштиту природе.

Карбофуран је активна материја инсектицида који се у Србији некада продавао на слободном тржишту, али је управо због своје велике токсичности, и у складу са прописима Европске уније, повучена његова дозвола за увоз крајем 2013, док га на тржишту нема од средине 2014. године. Успркос томе, велики број строго заштићених врста птица и сисара отрован је у последњих десет година овим инсектицидом, јер се он и даље користи. Постоје залихе код појединих приватних и правних лица које се баве пољопривредном, а на интернету је распрострањено трговање шверцованим карбофураном из земаља у којима се још употребљава.

Покрајински завод за заштиту природе ће износ одштете утрошити на пројекат заштите ове врсте птице. Јесења и зимска јата ждралова који се задржавају у Србији, првенствено у околини Специјалног резерватг природе "Слано Копово", биће храњена свежим кукурузом.

Како каже Марко Туцаков, орнитолог у овом Заводу, ждралови током свог јесењег задржавања и ноћења око Сланог Копова у великој мери зависе од кукуруза који проналазе на тарупираним њивама у широј околини, те ће им додатна исхрана помоћи да успешно преживе и са залихама енергије наставе јесењу сеобу.

"Још једном апелујемо на пољопривреднике да ни из којег разлога не купују нити користе Фурадан, Царбодан нити било који други пестицид који садржи активну материју карбофуран. Коришћење ових пестицида, као и њихов промет, строго су забрањени и повлаче за собом велике законом предвиђене казне", каже Туцаков.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво