Агрегати - решења за честе прекиде у снабдевању струјом

Чести проблеми са струјом у ивањичком крају, многе житеље навели су на размишљање о агрегатима.

Бетонски стубови за напајање електричном енергијом одавно су у ивањичким селима. Ипак мештани кажу чести су проблеми са напоном и недостатком фаза.

"Струја не задовољава потребе ни минималне услове који могу да се овај, да може да функционише ни бојлер, ни веш машина, ни замрзивач, ни да људи имају основне, основне овај потребе", каже Милан Миленковић из Лука.

"Долазио сам пре двадесет дана није имао струје, ономад треба да радимо нешто овде месец дана купио сам свеже месо све за 15 даназа нас четворо струје није имало уопште да ставим у замрзивач", каже Миленко Спасовић из Ерчега.

"Дође на пет минута, нестане, нема фаза, уређаји нам пропадају сви редом. Значи више возим телевизоре и фрижидере на поправку, веш машине него што радим остале послове", каже Душко Спасовић из Ерчега.

Проблема имају и они којима од стабилног напона зависи производња, али и рад машина у домаћинствим и стајама. За многе мештане подголијских села набавка агрегата велики је издатак.

"Ако ћемо у 21. веку ми да користимо агрегате које смо морали већ и да почнемо да купујемо, а све је више људи, потражују то да купују, онда за шта ће нама струја", каже Миливоје Митровић из Братљева.

"Имам, овај, шест крава, жена се намучи. Имам музилицу, више музе ручно него што музе. Нема, кад је врућина нема струје, кад наоблачи нема струје", каже Мирослав Поледица из Вучка.

"Проблем са расветом и са, са осталим машинама имамо, тако да радимо на смену у могућству некад укључујемо агрегат тако да имамо великих проблема", каже  Слободан Миленковић из Лука.

Специфични климатски услови, све чешће временске непогоде, али и разуђен терен додатно стварају проблеме.

"Струју нормално плаћам редовно, али и велики су трошкови прокреса, по десет дана мора крешу два три мотора, све кроз шуму, значи два километра", каже Стеван Спасовић из Ковиља.

За отклањање проблема које је рани октобарски снег направио на елтро мрежи, када су стабла и гране кидале жице, у локалној самоуправи кажу да су екипе на терену.

"Мислим да прокресивање треба урадити на средњенапонској и нисконапонској мрежи. То сваке године треба урадити на време да бисмо, једноставно, да не бисмо једноставно долазили у позицију и у ситуацију као што смо били претходних дана", каже Зоран Лазовић, председник Општине Ивањица.

Снабдевеност електричном енергијом домаћинства на Голији, значајно ће се побољшати изградњом далековода према тој планини. Радови су започели у августу, а тиме ће се обезбедити и услови за прикључење будућих производних и туристичких капацитета.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво