Повезивање тврђава као туристичких атракција

У Голубачкој тврђави окупили су се стручњаци из подунавских земаља: Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Бугарске и Румуније. Циљ је повезивање мањих и средњих неразвијених градова који на дунавским обалама имају тврђаве, како би локална заједница имала више користи од свог културног наслеђа.

Средњевековна утврђења на Дунаву главни су адут за привлачење туриста, али од тога градови и мештани немају много. Стручњаци из седам земаља које повезује Дунав од Аустрије до Румуније окупили су се у Голубачкој тврђави да би то променили кроз ИНТЕРЕГ пројекат.

"Замишљено је да се реконструишу градски центри. У Голупцу веома је запуштен градски центар. Не постоје адекватни садржаји и активности без обзира што постоји велики број фествала, али они се одржавају једном годишње спорадично и у кратком временском периоду", каже Александра Ђукић, Архитектонски факултет у Београду.

За две године, биће завршена и мобилна апликација која ће помоћи да нови посетиоци лакше организују свој пут долином Дунава.

"Стратегија на којој радимо заснована је на истраживању шта Дунав може да да као наслеђе. Направићемо одрживе туристичке руте кроз које ће туристи моћи да истражују локално наслеђе", каже Бонит Кадар, Факултет технологије и економије у Будимпешти, вођа пројекта.

У Голупцу су и студенти са Архитектонских факултета који раде на унапређењу јавних простора и повезивању са тврђавом. Разматра се чак и измештање дела Ђердапске магистрале из центра града.

"На тај начин би се улица више отворила за пешаке и кориснике, што би унело човекомернији дух тог простора и других садржаја да људи бораве и саживе се са улицом", каже Милена Вукмировић, Архитектонски факултет у Београду.

"Јако је значајно успостављање бициклистичке и пешачке стазе која би требало да се изгради и да повеђе тврђаву са градом, па када туристи дођу, а Голубачку тврђаву, имали би могућност да дођу и у Голубац", каже Александра Ђукић, Архитектонски факултет у Београду.

У голубачкој библиотеци у току је изложба разгледница. Гласањем посетилаца бић изабране оне које ћете моћи да купите на одмору у Голупцу. У пројекту учествују и Смедерево и Бачка Паланка.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи