Вајфертов музеј пиварства у Панчеву све привлачнији туристима

Музеј пиварства "Ђорђе Вајферт" у Панчеву за годину и по дана посетило је око пет хиљада туриста из Србије, али и из бројних других европских земаља. Тим поводом у музеју је отворена изложба под називом "Историја тврђава у Панчеву".

Панчево више није препознатљиво само по бувљој пијаци и тешкој индустрији, јер све више туриста долази у овај град да би видели родну кућу Ђорђу Вајферта и Музеј пиварства, али и многе друге веома вредне културне знаменитости. За годину и по дана Панчево су посетили гости из читаве Србије, али и из Русије, Белгије, Чешке, Румуније и Словеније.

"Жеља да се види овај Музеј пива и начин на који се некад производило пиво довела нас је у Панчево, али нажалост видимо колико је то све руинирано, упропаштено и мислим да све то треба обновити у правом смислу", каже Ђорђе Бобан из Обреновца.

"Баш сам пријатно изненађен да овако нешто постоји.Могу да кажем да су моји први утисци запањујући да Панчево овако нешто има.Види се да још много тога треба да се среди и уради, али ово је божији дар и велико богатство Панчева", каже Десимир Гајић из Београда.

За лепшу слику Панчева заслужно је Удружење грађана "Музеј пиварства-Ђорђе Вајферт" које је отргнуло од заборава лик и дело нашег великог индустријалца, али његова заоставштина је у центру града деценијама пропадала и не могу све сами тако брзо да обнове.

"Где год да одем и кад кажем да сам из Панчева увек је прва реакција да долазим из града у којем се налази бувљак.То ме вређа као човека и зато сматрам да Панчево заслужује много више него да буде препознатљив по бувљаку", каже Синиша Јанковић, Удружење грађана "Музеј пиварства-Ђорђе Вајферт".

У великој сали Музеја пиварства постављена је изложба о "Историји тврђава у Панчеву" која приказује на који начин се град кроз векове развијао, а подаци из архива у Анкари, Будимпешти, Бечу и Стокхолму обогатили су историографску грађу и туристичку понуду Панчева.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво