Отворен научни клуб у Рановцу код Петровца на Млави

У Рановцу код Петровца на Млави отворен је четрнаести научни клуб у земљи и први у некој сеоској школи. На додатним часовима, ђаци ће моћи да примене или провере оно што су научили из уџбеника.

За децу из Рановца код Петровца на Млави може се рећи да имају све. Расту далеко од градова, у најразуђенијем селу у Србији, што значи да има много природе. Са друге стране, у основној школи "Јован Шербановић" обезбеђени су им сви услови за добро образовање.

Сада су и прва школа у земљи која је добила научни клуб. У њему сваке среде могу да примене новостечено знање са часова биологије, хемије, математике, а ускоро и из других предмета.

"Откад имамо научни клуб радујемо се да учимо биологију, хемију, више смо заинтересовани. Другачије је кад се прочита из књиге и кад се види уживо".

Експерименте које сада може да изведе готово свако заинтересовано дете у рановачкој школи, до недавно су могли да виде само на фестивалима науке. Проверавају да ли је сок природан, како пигменти делују на сумпор из винобрана, утврђују типове печурки.

"Деца на другачији начин схватају и доживљавају науку. Наука није више баук за њих. Они виде да кроз игре, кроз интереснтна догађања могу доћи до разних закључака", каже Крсто Васлеша, координатор научног клуба.

У Регионалном центру за стручно усавршавање из Смедерева, под чијим је покровитељством нови клуб отворен, сматрају да је наш образовни систем пун бројних чињеница које су коректне, али често непотребне И да се то није мењало још од школских дана родитеља, бака и дека ове деце.

"Циљ нам је да осавременимо наставу, да код деце препознамо интересовања, да подстакнемо та њихова интересовања и да их самим тим примеримо оном што савремено друштво тражи од науке и образовања", каже Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра за стручно усавршавање Смедерево.

Док се број деце смањује, а школе по Србији се гасе у Рановцу следеће школске године после дужег времена очекују два одељења петог разреда.

"Ми можемо да се похвалимо да из неког разлога имамо прилив деце. У свим подручним одељењима имамо предшколске групе које постају бројније. Имамо и неочекивано повратнике из иностранства, јер је ово крај где је две трећине у иностранству. Постоји тенденција рађања трећег и четвртог детета", каже Весна Шуберт, директорка ОШ "Јован Шербановић", Рановац.

Остаје само да се види, колико ће те деце кроз рад у научном клубу из Рановца поћи путем истраживача.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво