Из народне кухиње у Прешеву храна се развози до корисника

У адаптираним просторијама Црвеног крста у Прешеву припрема се храна за око 400 корисника. Половину оброка допремају до пунктова у удаљеним брдско-планинским селима, до социјално угрожених и старијих. Они због слабог здравља и недостатка новца не могу сами да дођу до народне кухиње по оброк.

Припеме храну, поделе порције Прешевљанима који живе у близини, затим комбијем развозе даље. Траса је стандардна, прва станица је у насељу Железничка станица.

"Ја болна од шећер, од срце, видиш како се тресем, и шта ће ово да значи, овај хлеб за мене, немам ништа, ни брашно", каже Давида Раими из Прешева.

"Да ли успевате још неки оброк да спремите? Како кад, некад успевамо, некад не, деца много траже", каже Алиса Додевска из Прешева.

Након Железничке станице мобилна народна кухиња наставља ка Славујевцу, Свињишту, Миратовцу, Мађеру.Тамо има највише сиромашних. Топле куване оброке добијају и Албанци и Срби и Роми, сиромаштво брише разлике.

"Од овог се храним, ништа немам, само кућу, стоку немам", каже Данка Трајковић из Рељана.

"Сви су у кући, нема посао, пољопривреда мало, чувамо краве по мало", каже Асман Љимани из Мађера.

Поред некадашњих школских зграда, крај аутобуских стајалишта или уз раскрснице путева чекају мештани са кантицама или шерпама, за себе или, уз овлашћење, за комшије. Комби има утврђени ред вожње и руту која обухвата села са обе стране Коридора 10.

"На време стигнемо сваки дан, на време, они чекају, делимо храну", каже Шаип Ахмети, возач.

Припремили су спискове корисника уз помоћ Центра за социјални рад и канцеларија у Месним заједницама. Сада имају четири стотине корисника, потребе су веће.

"Са Црвеним крстом и структурама локалне власти да видимо да некако тај програм повећамо на 600 људи, стварно је потреба", каже Ахмет Алими, Црвени крст Прешева.

Капацитета има, у кухињи може да се спреми 1.200 оброка дневно. Вишегодишња идеја о народног кухињи у Прешеву реализована је половином јула, уз помоћ Црвеног крста Србије, немачке организације Хелп и локалне самоуправе.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се