Неопходна реконструкција система за пречишћавање отпадних вода

Крагујевац је још деведесетих година подигао систем за одвођење и пречишћавање отпадних вода. То је једно од ретких постројења у Србији које ради, али је неопходна комплетна реконструкција. Град и јавно предузеће Водовод средства могу да добију од Европских фондова, али и републичког буџета само ако имају пројекат.

Отпадне воде из Крагуејвца и околине, из индустријских и стамбених објеката сливају се у ове базене и посебном технологијом прерађују у Цветојевцу. Постројење које је коштало 45 милиона долара, а пројектовано је за 450.000 корисника.

"Тренутно постројење ради са једном трећином капацитета, односно прерадјује око 500 литара воде у секунди И тако очишћену воду враћа у реку Лепеницу као рецепијент. Квалитет испуштене воде у реку Лепеницу у складу је са свим стандардима", каже Небојша Каковљевић, директор ЈКП Водовод и канализација Крагујевац.

 Почетком године водовод је уложио око девет милиона динара у реконструкцију резервоара за био гас, који се користи за функционисање целог система. Међутим за реконстукцију комплетне фабрике за прераду отпадних вода нема новца.

"Град је већ определио средства, дакле тим средствима ћемо израдити пројекте, спровешћемо три пројекта којима ћемо конкурисати и код ресорног министатрства и код међународних фондова", каже Ивица Момчиловић, заменик градоначелника Крагујевца.

Пречишћавање отпадних вода важно је и за државу. У следећих 25 година Србија ће у системе за пречишћавање отпадних вода уложити пет милијарди евра.

"Нас у вом тренутку чека око 160 милиона евра у Европским предприступним фондовима управо за прераду отпадних вода. Нећемо моћи да повучемо тај новац без пројеката и ово је позив, не први ове врсте локалним самоуправама да сада крајем године буџетирају сопствена средства за израду пројеката током следеће године не би смо ли могли да конкуришемо за 2018., 2019..", каже Горан Триван, министар за заштиту животне средине.

Решавање проблема пречишћавања отпадних вода и комуналног отпада услов је за решавање проблема загађености земљишта, квалитета хране и подземних вода.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи