Грејање на биомасу у ваљевској школи

Град Ваљево планира да заменом енергента за грејање и преласком на дрвну био масу, у ваљевској топлани као и појединим установама, почне са смањењем аерозагађења. Овакве инвестиције исплате се већ за неколико година. Од ове грејне сезоне, по први пут и једна од ваљевских школа имаће грејање на био масу.

У ваљевској основној школи "Десанка Максимовић" након више деценија, дотрајали стари котао замењен је новим, а уместо лож уља као енергента, користиће се дрвна био маса. У затварање једног од загађивача ваздуха град је уложио 17 милиона динара, који би требало да се отплате, већ за неколико година, кроз значајно јефтиније грејање.

"Па уштеда у односу на прошлу годину где смо платили пет милиона и триста хиљада динара за лож уље, 40 тона, и сечке коју за ову наредну школску годину коју требамо да користимо где је 630 метара кубних сечке коштало нас је милион и четристо хиљада динара. Можете и сами да видите да је уштеда огромна", каже Ненад Михаиловић, директор ОШ "Десанка Максимовић" Ваљево.

Коришћење дрвне био масе, као енергента, посебно је исплативо на примеру ваљевске топлане. Планирано је инвестирање у котао од десет мегавата на дрвну био масу, који би производио до 60 одсто укупне топлотне енергије.

"Процена по овој немачкој развојној агенцији која је радила студију изводљивости да уштеда би на годишњем нивоу по њима могла да иде и до милион евра.Та уштеда на енергенту, то би нам омогућило да инвестицију чија је процењена вредност између два и по и три и по милиона еура исплатимо у неком разумном року", каже Зоран Степановић, директор ЈКП"Топлана" Ваљево.

Ваљевска топлана очекује реализацију пројекта замене мазута као енергента дрвном био масом, кроз програм КФW 5 који ће се реализовати у десет градова и општина. Процене су да би на овај начин најраније за две године могла почети испорука топлотне енрегије.

Мањи трошкови, омогућили би нижу цену грејања, веће интересовање Ваљеваца за прикључење на градску топлану и самим тим значајно смањење аерозагађења.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи