Почео излов рибе у Капетанскoм риту

У рибњаку Капетански рит, који се налази у близина насеља Велебит у општини Кањижа, почео је излов. Ово је један од највећих рибњака у Србији са годишњом производњом од хиљаду тона шарана, толстолобика, амура и смуђа, који се, поред домаћих рибарница, могу наћи и у Босни и Херцеговини и Македонији. Оно што рибњак чини и једним од најбољих јесте модерна инфраструктура, добри, путеви, насипи, производња хране за рибу и туристички садржаји.

Рибњак се простире на површини од 650 хектара и чини га 14 језера. Годишња производња је хиљаду тона, што млађи, што конзума. Да би се то постигло најважнија је  припрема објекта. То значи сушење, дезинфекција и тањирање површине. Као код биљне производње.

Жељко Ђанић, технолог производње, истиче да је након тога најбитнија хранидба и то са избалансираном храном.

"Када имамо пуно природне хране додајемо више житарица, а када је природне хране у рибњаку мање онда се више храни са пуним хранивима. Значи, која имају од 25 до 30 посто протеина", објашњава Ђанић.

Риба из Капетанског рита квалитетнија је од рибе из било које земље у Европској унији. На пример, шаран има три до четири пута мање масти од рибе у окружењу. Да није проблема, као што су болести, квалитет и количине воде, увоз рибе сумњивог квалитета, корморани и неадекватан однос државе, риба би била још квалитетнија и било би је још више, кажу у рибњаку.

Крум Анастасов, директор "Капетански рит" д.о.о. Кањижа, каже да у Србији постоје субвенције за рибу и то десет динара по килограму рибе, што је, истиче, јако мало.

"Субвенције су мање у односу на окружење негде од осам до десет пута, а трошкови су нам  исти.  Неки су и већи него у окружењу", констатује Анастасов.

У Србији се под рибњацима налази 13,5 хиљада хектара, а у функцији је испод десет хиљада. У Војводини је 120 хиљада хектара неискоришћених површина од којих би се могли направити   рибњаци.

У Србији се, иначе, годишње произведе око пет хиљада тона рибе, а само пре неколико година изловљавало се и до осам хиљада тона.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара