Пољопривредне машине стигле у задругу у Гаџином Хану

Пољопривредне машине купљене новцем Владе Републике Србије из акције 500 задруга у 500 села стигле су у прву новоосновану задругу Заплањски засад која ће се бавити производњом и прерадом лековитог биља. Задругу, чије је седиште у селу Горњи Барбеш у оптшини Гаџин Хан, обишао је Милан Кркобабић нминистар без портфеља задужен за регионални развој.

Невен, бели слез, артичока, већ постоје у Заплању али у засадима на мањим површинама. Задруга је за 15 произвођача из 12 села у општини Гаџин Хан велика шанса.

"Одлични су услови за гајење невена и одличан је квалитета цвета који се постиже, видите и сами проток ваздуха што је много битно за лековито биље", каже Бобан Митић, задругар.

"Све то до сада је било на мало нижем нивоу тако да сам препознао ово удруживање као неку шансу за бољитак", каже Саша Живковић, задругар.

За 5,9 милиона динара колико је добила ова задруга купљене су специфичне пољопривредне машине за ово планинско подручје а у плану је и произдводња етеричног уља.

"Задруга је једино решење тренутно да се укрупни и површине да укрупнимо, а самим тим и заједно да избацимо производ на тржишту", каже Зоран Илић, директор задруге.

Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић каже да је ове године издвојено 200 милиона динара али да се у наредне три године планира улагање у задруге и до 25 милиона евра.

"Новац улажемо у машине, у опрему у технологију, не у зграде, србија је пуна зграда по селима, домова културе - напуштених зграда која се са мало средстава и уз напор локалне самоуправе , ево видите, доведу у стање које може да буде прихватљиво", каже Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој.

Од почетка акције 500 задруга у 500 села основано је нових 157 задруга.

"Нарочита је дата предност југу србије - пет округа, и ту је основано 50 задруга то је у односу на неки ранији период далеко више задруга значи да су људи препознали значај удруживање", каже Никола Михајловић, председник Задружног савеза Србије.

Задруга Заплањски засад у Гаџином Хану је прва задруга у Србији која је добила новац, а како наводе у овој неразвијеној општини после ње основане су још две задруге.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи