Обнављање корита Колубаре кроз Ваљево

Након поплава 2014. године, санирано нешто више од километра корита Колубаре, у делу тока кроз Ваљево. Тај посао, у име Европске делегације у Србији, води аустријска државна развојна агенција.

Посао уређења пет километара и триста метара корита Колубаре кроз Ваљево, вредан око 3 милиона евра, подељен је на пет деоница.Тренутно се ради прва и најскупља. Радници ваљевске "Ерозије" граде потпуно ново корито Колубаре.

"Овде је најзахтевнија деоница, негде око километар и сто метара", каже Жељко Марковић. "Ради се тренутно минор корита, такозвано поплочавање минор корита. Каменим материјалом. Иначе, сав материјал се допрема одавде из локалних позајмишта. Радићемо у зимским условима колико нам временски услови дозволе. Све зависи од падавина и количине испуштања реке Колубаре из бране Ровни."

У Локалној самоуправи истичу вишеструки значај овог посла. Осим заштите од поплава, биће омогућено и уређење овог дела Ваљева уз Колубару, већ наредне године:

"Овај део где се гради нова регулација биће, како очекујемо, биће завршен до априла-маја 2018. године што није много овај времена", рекао је помоћник градоначелника Ваљева Жарко Ковач. "Оно што је за нас посебно значајно је урбанизација читавог овог дела града који се практично налази на два-три километра од самог центра, а потпуно је био запуштен и неурбанизован. Практично нисмо имали прилаз обалама реке."

Упоредо са овим радовима на изласку из Ваљева, чисти се корито и на самом почетку Колубаре, на ушћу река Обнице и Јабланице. Конзорцијум извођача радова, француска фирма САДЕ, београдска "Хидроградња" и ваљевска "Ерозија" имају рок до 1. маја 2019. године за завршетак комплетне санације Колубаре.
 
rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи