Поново пред исељењем

После осам година, 33 породице расељене са Космета, које су живеле у социјалним становима у насељу Берановац код Краљева, сада су пред исељењем. Многи од њих већ су се суочили са бројним административним проблемима, јер се поново воде као лица без адресе.

Социјални станови на Берановцу су заједничка инвестиција Града Краљева и немачке невладине организације ХЕЛП које је требало реши стамбено питање интерно расељених лица са Косова. Од почетка прогона овај град је збринуо њих 20.000.

Четворочлана породица Вучићевић мора до 18. октобра да се иселе из једнособног стана у насељу Берановац, јер се од 2012, године, решењем Апелационог суда, више не воде на тој адеси.

"Где се водите? На Косову, не дају нам боравак, јер нисмо потписали уговор", каже Славица Вучићевић,расељено лице из Клине.

"Да би могли да останемо мофрамо да платимо 1,2 евра по квадрату. Од чега, немам од чега ни да живим", каже Радомир Вучићевић, расељено лице из Клине.

У социјалне станове Вучићевичи су се са јос 59 породица интерно расељних са Косова уселили 2009.године. Уговоре су склопили са Градом Краљевом.

"У уговору писе ,ево писе овде да за три године нема да се плаћа, после три године да ће да се плати нешто минимално", каже Бранислав Трајковић, расељено лице из Клине.

"Јесу ли Вам стизали рачуни. Никад. Ни рачун, ни ништа није стизало само пише у оквиру оквирских закона. Ево ту у члану 11 лепо пише да ће се плаћати кирија у оквиру законских прописа", каже Радоје Трифуновић, избеглица из Клине.

У Градском станбеном предузећу које газдује социјалним становима кажу да је по Закону еуро и двадесет центи по квадрату за такве станове најнижа цена, а да рачуни нису стизали само онима који нису продужили уговор.

"Од 60 породица,33 породице су 2012.одбиле да потпису нове уговоренакон чега је покренут судски спор", каже Драгана Бикић, директорка Градског станбеног предузећа.

Судски извршитељи већ су уручили 18 решења о исељењу без права жалбе. Понуђена им је међутим, могућност да дугова за станарину, четири године уназад, плате на рате.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара