Ново тржиште за извоз сунцокрета

Једна од тачака споразума о слободној трговини између Србије и Турске омогућиће да извеземо 15.000 тона сунцокрета. То би било потпуно ново тржиште за извоз ове уљарице коју тренутно продајемо у два правца: земље региона и преко луке Констанца. Један од већих откупљивача је "Бимал" из Брчког, који већ има бесцарински режим извоза уља у Турску. Пољопривредници и извозници поздрављају овај споразум, али и сматрају да су одобрене количине за сунцокрет мале и да ће више значити уљарама које имају квоту за извоз сировог и рафинисаног уља.

Јанко Багљаш из села Арадац код Зрењанина имао је око десет јутара сунцокрета, род је предао откупљивачу у селу по аконтној цени од 36 динара за килограм. Коначна цена још није формирана. Сматра да би произвођачи сунцокрета имали боље услове када би се више ове уљарице извозило.

"Ако би био извоз, незванично сам чуо да су биле више цене, 45, 50. Добро, кажем то је незванично, с обзиром да је реудукован, да је једноставно мање родио ове године", каже Јанко Багљаш, пољопривредник из Арадца.

Ове године је у Србији произведено око 600.000 тона сунцокрета, 15 одсто мање него лане. До сада је извезено око 25.000 тона, слично као и предходних година. Аналитичари тврде да је управо извоз заслужан што је аконтна цена у жетви била виша за 20 евра по тони у односу на окружење. Цена за Турску се не може у овом тренутку ни најавити, јер ће је оптеретити трошкови транспорта.

"То ћемо најбоље знати од наших великих извозника. Која цена може да се оствари у Турској. Сунцокрет је ове године слабије родио и оно што ми знамо да сунцокрета нема расположивог на стању", каже Војислав Тркуља, агроном.

Складиштење овогодишњег рода је завршено, зато извозници попут Компаније Конзул из Новог Сада сматрају да ће се ефекти слободне трговине са Турском сагледати тек наредне године.

"Ово доживљавамо као један почетак једног већег посла и у наредном периоду ми треба да урадимо све да се покажемо на том новом тржишту како би ефекти свега овога били много већи. У овом тренутку је као што знате жетва сунцокрета код нас готова, сунцокрет се код нас око 95 одсто тога се у самој жетви истргује тако да је сад углавном сав сунцокрет се налази код уљара и код њих је складиштен", каже Јован Булатовић, Компанија Конзул.

Сунцокрет је компликован за чување, па због тога има и увоза у периоду када је жетва на другим географским ширинама. У Русији и Украјини је род 20 одсто виши него лане, па се очекује и већа понуда са тих простора и увоз око 50.000 тона сунцокрета.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво