Због повећања потражње поскупео пелет

Пелет је раније био извозни адут Златиборског округа. Сада је повећана тражња на домаћем тржишту, сировина које нема довољно поскупела је, па је и цена пелета виша.

Иако се накратко забелела, Нова Варош вратила се јесењем колориту. Дрво је најзаступљенији енергент у домаћинствима, а само десет набавља пелет у фабрици која је у том граду. До прошле године они су извозили половину производње, али је због повећане тражње у Србији обустављен извоз.

"Што се тиче ове грејне сезоне, мислим да се тржиште стабилизовало из разлога, јер ми смо конкретно ове године радили цело лето, пуним капацитетом. Мислим да су се произвођачи на време снабдели и да ће што се тиче саме зиме снабдевање пелетом бити сасвим нормално и нормализовано", каже Горан Колашинац, директор фабрике за производњу пелета у Новој Вароши.

За разлику од Нове Вароши, фабрика за производњу пелета у Пријепољу и даље извози овај енергент. Али због потражње суграђана и домаћег тржишта, све мање им остаје за страна тржишта.

Некада су се овој хали шиле униформе за ЈНА, а данас се дневно произведе 200 тона пелета.

Због повећања потражње и производње пелета, расте и цена сировине. Црна Гора је забранила извоз дрвета, а извесне количине још стижу из Босне и Херцеговине. Све то задаје главобољу произвођачима.

"Имамо проблем са сировином, која је у недостатку, фали. И други проблем је што нема довољно сировине. А да кажем са треће стране смо притиснути са увозним пелетом, који се увози на неким фиктивним ценама и држави се плаћа ПДВ у много мањем износу него што га ми плаћамо", каже Ђорђе Љујић, власник фабрике за производњу пелета у Пријепољу.

Фабричка цена пелета креће се од 165 до 175 евра, али током сезоне та цена биће и већа. Због лошег искуства од претходне године, многи потрошачи овог енергента ипак ће спремнији ући у ову грејну сезону.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи