Јавни час на Бесној Кобили

У Планинарском дому на Бесној Кобили, Туристичка организација Врања организовала је jавни час, за ученике Економско-трговинске школе. У оквиру практичног рада ученици са смера туристички техничар упознали су природне потенцијале ове планине на југу Србије.

Све боје јесени и зиме на једном месту. Бели су, први пут ове сезоне, обронци Бесне Кобиле, планине која је од Врања удаљена четрдесетак километара. Ученици врањске Економско-трговинске школе нису први пут на овој планини, али је први пут организован јавни час.

Туристичка организација Врања и Економско-трговинска школа сарађују више година. Туристичке агенције и манифестације су право место за практичну обуку.

"Волонтирали смо на гитаријади, фијакеријади, мото-скупу, као и на полумаратону", рекла нам је  Емилија Томић, ученица Економско-трговинске школе у Врању. "Заједно смо обележили Светски дан туризма."

Циљ је, по речима професорке Бригите Трајковић, да ученици "раде неке презентације у вези са туристичким потенцијалима нашег краја, да дочекују туристе који долазе у наш крај, да нешто и на страном језику објасне".

Јавни час део је шире кампање промоције туризма на Бесној Кобили. У Планинарски дом долазе туристи из околних места, Бугарске и Македоније, углавном викендом. Има 60 лежајева, налази се на 1462 метра надморске висине.

Планина Бесна Кобила препознатљива је по дугој зимској сезони. Снега има од октобра до почетка маја. А препознатљива је и по великом броју сунчаних дана у току године.

"У току је сређивање табача, постојећег ски-лифта", каже Саша Иванов, директор Туристичке организације Врања. "Прошле године није радио због техничких, електро и механичких проблема, па је убрзо дошла и пролећна сезона, није више било снега. Ове године биће оспособљен у дужини од 1,2 км."

"Врање има привилегију да је на Коридору 10, где је велика фреквенција саобраћаја и где је транзитни туризам једна велика шанса", истиче Мића Младеновић, градски већник задужен за туризам. "Не смемо да размишљамо о Планинарском дому као о месту за долазак туриста само током зимске сезоне, већ да током целе године попунимо капацитете."

Уређена путна инфраструктура предуслов је за развој туризма. Пут од Криве Феје према Планинарском дому асфалтиран је, проширен, добро обележен, има заштитну ограду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се