Трећа нова, пета безимена, друга лево...

Због проширења градског подручја и урбанизације приградских насеља, на подручју Јагодине имена је добило чак четрдесет нових улица. То ће олакшати живот грађанима јер је до сада неке било практично немогуће пронаћи.

Трећа нова, пета безимена или, на пример, друга лево од Каленићке. Било је и комичних и трагичних ситуација у јагодинским приградским насељима, само зато што улице нису имале називе. То је првавило огромне проблеме грађанима. Највише безимених улица било је у насељу Колонија Ђурђево брдо.

Сад коначно могу да одахну, каже Петар Петровић, МЗ Колонија Ђурђево брдо: "Можемо коначно да одахнемо, можемо да кажемо одакле смо конкретно, из које улице и који број и једностравно нумерисани смо људи као сви и у свету."

После дугогодишње припреме, већања, утврђивања листе имена и благослова Министарства државне управе и локалне самоуправе одборници градске скупштине у Јагодини коначно су усвојили називе свих улица у граду и доделили имена новим. Јагодина. на пример. до сада није имала Светосавску, сада је има.

"Помажемо и олакшавамо рад многих институција, као што су пошта, Министарство унутрашњих послова, хитна помоћ, јавне службе и комунална предузећа", истиче градоначелник Јагодине Ратко Стевановић.

Улице су добили први премијер независне Србије у 19. веку Јагодинац Стевча Михајловић, ослободилац Јагодине у Другом светском рату генерал Пузиревски, али и Чучук Стана, дружбеница и саборац Хајдук Вељка. Своју улицу имаће заслужни Јагодинци археолог Саво Ветнић, архитекта Малиша Миленковић, грађевински инжењер Војимир Милановић и Цакан пилот-акробата.

"Ово је рађено готово 25 година и то се чини да је лак посао", каже Миодраг Алексић, етнограф, председник комисије за називе улица. "Међутим, то је веома тежак и компликован посао јер постојје спискови Поште, спискови полиције, пореских органа..."

Следећи корак је постављање табла са називима. И велика јагодинска села, попут Рибара и Мајура, добиће називе улица, а идеја је и да сви војници и полицајци страдали деведесетих у следећем одређивању имена добију своје улице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се