Утврђење из бакарног доба у Десићу

На подручју Поцерине много је археолошких налазишта али су истраживања рађена само на неколико локалитета. Ове јесени, археолози шабачког Народног музеја пронашли су у Десићу објекат који потиче из бакарног доба.

Локалитет Шанчина добро је сакривен у церској шуми. Око 500 м од пута, преко речице Врбовице, парлошког потока и уских стаза, до њега стижу само најупорнији. Прву сонду, 1967. године, отворио је Миливоје Васиљевић. Пола века касније, археолози су се поново вратили на бедем, окружен дубоким шанцем.

"Установили смо да објекат потиче из бакарног доба, то је време између 4000. и 3500. године пре н. е.", објашњава археолог Момир Церовић. "Објекат је значајно утврђен и очигледно је за ту праисторијску заједницу био од посебног значаја."

Испод земље и векова, археолози су открили слој дрвене архитектуре. Иако је објекат настао пре 6.000 година, и даље су видљиви остаци такозваног зидног лепа, стубова, прућа и преплета повезаних блатом и плевом, трагови пожара и отисци прстију на керамици.

"Празнимо јаму на дубини од 5,6 метара", каже Миленко Живановић. "Пронашли смо доста керамике и зидног лепа, и идемо даље, копамо до краја."

На Шанчинама у Десићу отворене су три археолошке сонде. У свакој од њих, пронађени су остаци праисторијске архитектуре. Знањем и искуством, лопатама, ашовима, метлицама, пинцетама, археолози покушавају да открију тајну објекта који је изграђен каменим и коштаним алатом.

"Има претпоставки да то могу бити и неке најпримитивније праисторијске опсерваторије", наводи Церовић. "Људи су у то време, у праисторији, много више зависили од природе, и просто су морали да живе у много већем сагласју са природом него што ми данас живимо."

За истраживања у Десићу, Министарство културе и информисања издвојило је 700.000 динара. Археолози се надају да ће финансијску помоћ, добити и од града Шапца, да би, због важности локалитета, ове јесени, завршили ископавање.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво