Воћари из Карбулова задовољни родом јабуке

На педесетак хектара земље у атару Карбулова, села надомак Неготина, јабучари. У време бербе пуне гајбе разноразних сорти јабука. Произвођачи јабука, некадашњи виноградари, надају се роду већем 1.000 тона.

Са пет хектара воћњака, Радојица Милановић очекује 120-130 тона јабука. Са ових 80 ари у пуном роду биће убрано близу 40 тона. А род треба што пре прикупити.

"Има још десетак дана, можда и више. Колико берача у току дана имате? Па десет, дванаест, како кад, не могу више да превезем, да по три приколице иде, то неких 450-500 гајбе на дан и тако", каже Радојица Милановић, воћар из Карбулова.

"Овде сам данас први пут. Први пут ми је да берем јабуке. За сад ми се чини као да је супер", каже Ирена Јеремић из Жагубице.

Оцу помаже и син, студент економског факултета.

"Отац ми прича, показује, уводиме у посао. Хоћеш да наставиш ово чиме се отац бави? Па да, требало би, пошто има јако површина велика и јако дуго то радимо", каже Саша Милановић из Карбулова.

На другом крају села црвени се Ајдаред. Стабла препуна, па се очекује род од скоро 50 тона. Упркос томе што је, кажу воћари, време од брања до продаје све краће, род ипак треба сместити у складишта.

"Ја сам то направио већег капацитета, кад буде била нека будућа хладњача, да сместим и туђ род на чување", каже Славољуб Лекић, воћар из Карбулова.

У селу је пре десетак година формирано удружење воћара које посредује у проналажењу купаца.

"Углавном немамо проблема са пласманом јабуке, то је та нека кључна помоћ у смислу тог нашег заједничког наступа, заједничког интереса, како бих рекао, како би смо олакшали пласман", каже Славољуб Станковић, председник Удружења воћара "Воћар" Карбулово.

Воћари из Карбулова кажу да ће ове године по доброј цени продати и јабуке намењене индустријској преради. А ове првокласне, преко извозних кућа, наћи ће се већ традиционално на тржиштима Русије и бивших Совјетских република.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво